– Øker risikoen

411

Ola Braanaas tar kraftig avstand fra oppdrettsvekst gjennom auksjonsprinsippet. Firda-eieren mener ordningen stimulerer til økt risiko og eierkonsentrasjon i næringen.

– Det betyr at de som er villige til å ta størst risiko, vil få tilslaget. Ser en historisk på det, så kjøpte for eksempel Pan Fish konsesjoner på et veldig høyt nivå. Det som skjedde etterpå, var at de gikk konkurs, og bankene måtte skrive av fire-fem milliarder, sier Braanaas til NRK.

Han er eneeier i lakse- og ørretoppdretteren Firda Management. Braanaas frykter en konsentrasjon av eierskapet – på de børsnoterte lakseselskapenes hender.

– De mindre oppdrettsbedriftene vil ikke ha mulighet til å nå opp i en slik runde, dermed vil en få en avskalling av små og mellomstore oppdrettsbedrifter og en monopolisering av næringen, sier Braanaas.

Han avviser at han ber for sin syke mor.

– Jeg er opptatt av at vi skal kunne vokse i våre selskaper, og at vi skal kunne utvikle virksomheten og at vi skal ha nok råstoff til virksomheten vår på Byrknesøy, slik at folk der har arbeid hver dag. Det er mitt ansvar, sier Braanaas.

– Jeg er selvsagt også opptatt av at inntjeningen vår skal være god. Men ser en på Sogn og Fjordane, så vil dette føre til at det lokale eierskapet blir svekket, og vekstmulighetene i fylket blir overtatt av store børsnoterte selskap.

Han mener auksjonsprinsippet er feil tilnærmingsmåte for staten i denne saken. Braanaas mener staten bør nøye seg med å tilrettelegge for virksomhet utført av næringsaktørene.

– Dette er spesielt og helt ulikt alle andre bransjer i Norge. Staten selger en rett i forkant, og tar en gevinst på at næringsaktøren har tro på framtiden. Da synes jeg staten blander seg inn i noe de ikke har noe med å gjøre. Jeg mener det er feil måte å jobbe på, sier Braanaas.