Ny fôrflåte i Vest-Agder

551

Den nye fôrflåten ble bygget i Tallin. Det er første gang Marine Harvest i Flekkefjord har satset på en nybygd flåte i stål, og flåten skal plasseres i Strandsfjorden mellom Andabeløy og Hidra.

– Det er i Buksevika den nye flåten skal på plass i sommer. Grunnen til at vi valgte stålflåte denne gang er prisen. Det er en investering på omlag 11 millioner kroner. En tilsvarende flåte i betong ville kostet 15-16 millioner kroner, opplyser områdeleder Robin Scotland i Marine Harvest til Agder.

– På den flåten vi har nå er det plass til 100 tonn med fôr, mens den nye kan ta 400 tonn, sier driftsleder Rune Tobiassen som har ansvar for Buksevika-anlegget.

– Teknologi og muligheter til å følge nøye med på mærene via store monitorskjermer og et par ekstra fôrlinjer er noen av de andre forbedringene. Nå kan vi ha 12 mærer på anlegget i Buksevika. Vi har nå fjernet alt utstyr og fortøyninger og bygger alt opp med nytt utstyr. Målet er å ha anlegget med den nye flåten på plass før ferien slik at vi kan ha i laks i anlegget i august. Den gamle flåten skal brukes videre på anlegget i Støytland der det ikke trengs så stor kapasitet, forklarer Tobiassen.

I anlegget skal Marine Harvest fra september ha 1,2 millioner laks. Den 70-120 gram store laksesmolten bruker to år på å nå matchvekt på 5,6 kilo, forteller Scotland.

I tillegg til ny flåte skal fortøyningsrammen i Buksevika, som holder laksemærer og flåten på plass, fornyes for 3,5 millioner kroner med nye anker og bolting både på land og i sjøen.

– Vi fôrer laksen med små måltider hele dagen. Da får vi best vekst og minst mulig svinn. Vi er godt fornøyd med en fôrfaktor på 1,07. Det betyr at for hver kilo med slaktet fisk har vi brukt 1,07 kilo med fôr, opplyser Scotland til Agder.