«Norwegian Gannet» hjelper Mowi med utslakting av ILA-fisk

Nyheter
848

Manglende slakterikapasitet hos Mowi i kjølvannet av ILA-utbruddet i Kvænangen, gjør at selskapet har hentet inn hjelp fra slaktebåten «Norwegian Gannet».

– Vi er pålagt å slakte ut andre lokaliteter i forbindelse med påvisning av ILA, og har derfor ikke slakterikapasitet til å ta unna fisken fra Nøklan på slakteriet i Jøkelfjord. Derfor benytter vi den eksterne slaktebåten, skriver kommunikasjonssjef i Mowi, Eivind Nævdal-Bolstad, i en tekstmelding til iLaks.

Ifølge Nævdal-Bolstad benyttes båten på et begrenset volum fra Nøklan.

Saken ble først omtalt av Framtid i Nord.

Det var i begynnelsen av juli at det ble bekreftet ILA hos ved Mowis sjølokalitet Fjellbukt i Kvænangen kommune i Troms fylke, etter først en mistanke om ILA på lokaliteten 18. juni.

For å forhindre smittespredning ble Fjellbukt, samt tilhørende nabolokalitet Nøklan, pålagt restriksjoner, blant annet med forbud mot flytting av fisk uten særskilt tillatelse.

Senere har Mattilsynet bekreftet at de har opprettet en bekjempelsessone på ti kilometer etter ILA-utbruddet, hvor alle lokaliteter skulle brakklegges. Ved tidligere utbrudd i Kvænangen har denne sonen omfattet anlegg som ligger innen en avstand på fem kilometer av lokaliteten som er rammet.

Det betyr at nesten hele Jøkelfjorden i Kvænangen kommune legges brakk – noe den kan bli i halvannet år.

Mowi og ordfører i Kvænangen, Eirik Losnegård Mevik (Ap), har reagert sterkt på avgjørelsen.

iLaks har også forsøkt å få en kommentar fra Carl-Erik Arnesen i rederiet Hav Line, som eier «Norwegian Gannet». Han ønsker ikke å uttale seg av hensyn til kunden.