Nederland vil søke støtte for tiltak mot lakseimport i EU-møte denne uken

Nyheter
0

Vil bruke EU-ministrenes møte i Luxembourg den kommende uke for å sette kursen for en mulig laksekrig mot Norge, Island og Færøyene.

Torsdag ble det kjent at den nederlandske regjeringen truer med en laksekrig mot Norge, Island og Færøyene. Bakteppet er det påståtte overfisket, spesielt av makrell, av de nordeuropeiske fiskerinasjonene.

Les også: Nederland truer med laksekrig mot Norge, Island og Færøyene

Det regjerende høyreliberale partiet VVD og Kristelig Demokratiske CDA hevder at Norge, Island og Færøyene systematisk setter sine kvoter for høyt, noe som forårsaker overfiske.

Løsning
En talsperson for det nederlandske departementet for landbruk, natur og matkvalitet bekrefter dette:

– En journalist plukket det opp fra et brev vi sendte til parlamentet her. Og jeg kan bekrefte at vi i det brevet sier at vi undersøker om det er mulig å gjøre noe med det innen økonomiske grenser. Først må vi finne en løsning, eller så må vi gå sammen med de andre EU-medlemmene, fordi Nederland vil ikke gjøre dette alene. Mandag og tirsdag er landbruksministrene i Luxembourg. Der vil vi diskutere dette.

– I Nederland importerer vi mye laks. Og vi sier ikke at vi kommer til å ha et forbud mot import av laks fra Norge. Men vi undersøker, ikke bare Nederland, men også noen andre EU-land, hva som er mulighetene. Så vi vil først gjøre det i Europa. Og så kommer vi tilbake med et svar eller kanskje en reaksjon.

På spørsmål om departementet bekymrer seg for virkningen et slikt tiltak vil ha på jobber i nederlandske foredlingsselskaper, sier talsmannen: – Jeg tror at uansett hva du gjør som land, bør du ikke overreagere. Så, først sjekk hva som er mulighetene. Finn først ut hva som er konsekvensene. Diskutér med de andre EU-medlemslandene. Og så kommer vi tilbake med et svar. Og det er prosessen vi følger nå.

Fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) har overfor iLaks avvist at Norge bedriver overfiske av makrell.

Les også: – Ingen holdepunkter for at Norge setter sin kvote for høyt eller forårsaker overfiske

Sjømat Norges viseadministrerende direktør Trond Davidsen holder det som ganske usannsynlig at nederlenderne får med seg andre EU-land i en handelskonflikt på grunn av uenighet om fiske av makrell.

Peter-Anton Peters, eier av Sognefjord Zalm. Foto: Lieneke Schuitemaker

Urealistiske
Mads Peters driver lakserøykeriet Sognefjord Zalm i landsbyen Winssen, like utenfor Nijmegen. Som firmanavnet antyder, bruker han norske råvarer i produksjonen. Peters er ikke begeistret for tanken om en nederlandsk boikott av norsk, islandsk og færøyisk laks.

– Det virker som om vi har å gjøre med svært fornuftige nasjoner. Hvis de er uenige om fiskekvotene, bør de kanskje vurdere å finne en tredjeparts ikke-partisk mening om hvorvidt de nordlige landene overfisker eller ikke. Jeg føler at de foreslåtte sanksjonene er urealistiske og bare ville skape uro, sier han til iLaks.

– Nederland er den fjerde største importøren av norsk laks, og det er mange selskaper her, inkludert mine egne, som ville lide enormt hvis sanksjonene blir innført. Og vi har alle allerede vært gjennom en hard tid med pandemien. Jeg er sikker på at de vil finne en god løsning på dette problemet, og kanskje lage noen gode avtaler som begge sider er fornøyd med for fremtiden, sier Peters.

Mads og Martin Peters jobber i familiebedriften Sognefjord Zalm. Foto: Lieneke Schuitemaker