– Dette tror jeg ikke tar bort nattesøvnen fra verken norske, færøyiske eller islandske lakseaktører

Nyheter
0

Sjømat Norge frykter ikke Nederlandsk laksekrig.

Nederland har fått nok av det de påstår er overfiske av makrell fra norske, islandske og færøyiske fiskere. For å ramme leverandørlandene hardest mulig, vurderer Nederlands regjering sanksjoner, herunder å stoppe import av oppdrettslaks fra de tre landene.

Les også: Nederland truer med laksekrig mot Norge, Island og Færøyene

Lite realistisk
– Nå er det andre hos oss som kjenner makrellkonflikten bedre enn meg, men å tro for det første at det er realistisk med støtte i Nederland og dessuten å få med seg [EU] Kommisjonen på sanksjoner mot laks – det tror vi er lite realistisk. Dette er rasling med sabler, rett og slett, for å få løsning på konflikten.

Det sier Sjømat Norges viseadministrerende direktør Trond Davidsen til iLaks.

Han holder det som ganske usannsynlig at nederlenderne får med seg andre EU-land på en handelskonflikt på grunn av uenighet om fiske av makrell.

– Så kan en spør på hvilket rettslig grunnlag en skal gjennomføre dette på. Det er ikke usiviliserte nasjoner vi snakker om, bare fordi en er uenig i makrellforvaltningen, påpeker Davidsen.

Rammer egen foredlingsindustri
– Nei, dette tror jeg ikke tar bort nattesøvnen fra verken norske, færøyiske eller islandske lakseaktører. Så er det en annen sak at en må finne en løsning. Men det er en annen diskusjon.

På samme vis som i de årelange tvistene med EU om markedsadgang for norsk laks kan Nederlands egen foredlingsindustri, som har felles interesse med produsentlandene, være en god alliert i denne saken.

– Jeg noterer meg at ministeren er opptatt av foredlingsindustrien for laks i Nederland er av betydning, sier Davidsen, og legger til at han tror denne kan ha avgjørende betydning.

– Jeg klarer ikke vekte pelagisk mot laks i Nederland. De har mye sild, men hvor mye makrell de har vet jeg ikke.

iLaks har fredag morgen vært i kontakt med flere nederlandske lakseforedlere. Disse har foreløpig ikke ønsket å kommentere den pågående striden.