Nederland truer med laksekrig mot Norge, Island og Færøyene

Nyheter
0

Årsaken er at fiskere fra Norge, Island og Færøyene angivelig ikke holder avtaler og fisker for mye fra Nord-Atlanteren, hvor nederlendere også fisker. Bekymringen er særlig knyttet til fangst av makrell.

For å ramme leverandørlandene hardest mulig vurderer Nederlands regjering sanksjoner, herunder å stoppe import av laks fra de tre landene. Det melder storavisen De Telegraaf.

I diskusjoner i parlamentet i Amsterdam har det regjerende høyreliberale parti VVD og Kristendemokratiske CDA argumentert for at Norge, Island og Færøyene systematisk setter sine kvoter for høyt, noe som forårsaker overfiske. Dette hemmer fiskerne i treskolandet, som må forholde seg til strikte EU-kvoter for hvor mye de kan fiske årlig.

Fiskeriminister Carola Schouten bekrefter at hun vil se på mulige sanksjoner sammen med andre europeiske fiskerinasjoner. Hun mener det er alvorlig at landene øker sine fiskerimuligheter, særlig for makrell.

Schouten vil imidlertid kartlegge konsekvensene for slike sanksjoner for den nederlandske fiskeforedlingsindustrien. Derfor vil hun be Brüssel om en studie av mulige handelsvirkemidler så disse kan brukes på en balansert og målrettet måte.

Nederland er Norges fjerde største laksekunde, med en samlet import av 62.588 tonn laks i årets tre første kvartaler, ifølge Norgessjømatråd. Landet har en betydelig foredlingsindustri, og er også et viktig transittland for oversjøisk flyfrakt av laks via Schipol-flyplassen ved Amsterdam.

Terminal E, Schiphol Internasjonale flyplass. Foto: Wikipedia