– Naturens metode for å bli kvitt lakselus

448

– Dette er naturens metode for å bli kvitt lakselus, sier forskning- og utviklingssjef Ronald Jørgensen ved oppdrettsanlegget til Gifas i nordlandskommunen Gildeskål. Ved dette oppdrettsanlegget gjennomføres forsøk der ferskvann erstatter kjemiske midler for å fjerne lakselus på oppdrettsfisken.

Hvert år forårsaker lakselusa tap på rundt 500 millioner kroner, ifølge Havforskningsinstituttet. Fra 1. januar må oppdretterne arbeide enda hardere for å få fjernet lakselusa fra oppdrettsfisken. Men nå har oppdretterne tatt i bruk en metode som får fjernet lusa ved bruk av ferskvann.

Metoden går ut på å pumpe fisken opp fra havet til et ferskvannsbad som vil fjerne lusa.

– På denne laksen finner vi to faste, 11 bevegelige og to kjønnsmodne lus. Disse lusene telles og deles den inn i ulike stadier og art. Skoltelus og lakselus, sier Eivind Kjørsvik i Gifas til NRK Nordland.

Etter måling av lusemendgen, går fisken tilbake til sjø uten vært utsatt for kjemikalier.

– Vi ser et behov i næringa for å løse dette problemet. Fra 1. januar trer nye og strengere regler i kraft når det gjelder tillatt mengde lakselus. Forholder vi oss ikke til disse reglene blir vi ikke definert som et bærekraftig oppdrettsselskap, sier arbeidende styreleder Kjell Lorentsen i Gifas til NRK.no.

Han vil ikke avskrive de eksisterende metodene for å fjerne lakselus.

– Denne metoden kan være en tilleggsbehandling. Det viser at vi som aktører i næringa tar lakselusproblematikken på alvor.

Forsøket er et samarbeid mellom flere oppdrettsselskap og forskning. Og funn til nå viser at ferksvannsmetoden er effektiv.

– Tester viser at dersom laksen får så lang eksponeringstid i vann som vi ønsker, klarer vi å fjerne 90 prosent. På det minste lusestadiet snakker vi om 100 prosent avlusingseffekt, sier Ronald Jørgensen.

Men om lakselusproblematikken vil være en saga blott med ferskvannsskylling, tror ikke næringen på.

– Vi blir aldri kvitt lakselusa. Den kommer til å være der så lenge det er laks i havet. Men vi må takle den, slik at vi unngår at den blir et problem for villaksen, sier Kjell Lorentsen.