Når går pristoget?

632

Mens lakseprisen prøver å etablere seg på 40-tallet, stiger temperaturen på prisdiskusjonene mellom kjøpere og selgere av laks. De fleste markedsaktørene støtter seg til data som tilsier en tilbudsstyrt prisdannelse.

Stadig nye nyhetsaker om historisk lave sjøtemperaturer, slankere biomasse og stupende fôrsalg engasjerer både markedsaktørene og andre avislesere. Kronestykkene på lakseprisen kan løpe fort, både opp og ned, i tiden fremover. Da gjelder det å treffe best mulig på sine analyser for å gjøre fornuftige og lønnsomme forretninger – enten en er fiskeoppdretter, eksportør, aksjespekulant, råvaremegler, laksetrader, røykeribestyrer eller banksjef.

For de som ikke visste det: Det er en sterk korrelasjon mellom endringer i tilbudet av laks og prisene for laks. Høy tilbudsvekst betyr fallende laksepriser og omvendt.

Kilde: Sparebank1 Markets
Kilde: Sparebank1 Markets

De fleste av meglerhusene på Oslo Børs har utarbeidet egne regresjonsanalyser for å belyse dette temaet. Det er ofte lettere å spå om prisdannelsen basert på det rikholdige utvalget av data på tilbudssiden, enn å tippe (med samme treffsikkerhet som makroøkonomer og rentesynsere) om alle de ukjente variablene på etterspørselssiden. Der er det lett å trå feil.

I takt med økende uro om fiskehelse i chilenske oppdrettsanlegg, supplert med stupende fôrsalg i Nordsjøbassenget, kryper spådommene om tilbudsvekst tilbake. Stadig flere observatører og analytikere tar til orde for nullvekst eller fallende tilbud av laks globalt sammenlignet med 2012.

Gitt at det faktisk blir fallende tilbud av atlantisk laks i 2013 versus 2012, kan det, som det fremgår av figuren over, bety en tosifret prosentvis prisoppgang for laksen. Snittprisen for laks landet like under 26,50 kroner per kilo i 2012.

Fasit for prisåret 2013 får en på nyttårsaften. For de som ikke har tid til å vente på nyttårsrakettene for å ta sine beslutninger vedrørende lakseprisen, er det bare å hive seg inn i diskusjoner og veddemål.