Fôrsalget i Norge økte med 39,5 prosent fra april til mai. Idet sjøtemperaturene stiger, reduseres luken til fjorårssalget.
Sommeren er høysesong for fôrsalget på den nordlige halvkule. Det er her den store majoriteten av verdens laks produseres. Da skal fisken feites opp og fôrselskapenes resultater likeså. I år blir kontrastene trolig større enn normalt, da vi har lagt bak oss en ekstraordinært kald vinter og vår. I løpet av mai har dette snudd på rekordtid, og sjøtemperaturene er nå høyere enn på samme tid i fjor. Ifølge nettstedet Lusedata er de gjennomsnittlige sjøtemperaturene på de 547 målte oppdrettslokalitetene langs norskekysten 9,7 grader celcius. Det er 0,9 grader varmere enn hva tilfellet var i uke 23 i fjor.
Med høyere sjøtemperaturer øker fiskens apetitt markant. Og dermed også salget av fiskefôr. I et kundebrev har fôrleverandøren EWOS illustrert dette med det månedlige fôrkjøp for 2012 og 2013. Mai markerte et byks i salget. Juni i år ventes å være på høyde med 2012.
Som det fremgår av illustrasjonen, er det om sommeren laksebiomassen bygges. 2013 blir ikke noe unntak. Nytt av året er den store differansen mellom de iskalde seinvintermånedene og sommerfôringen. Målt fra bunnpunktet i mars, kan oppdrettsnæringen regne med et fôrsalg opp mot fire ganger høyere når fôrtoppen nås i august eller september.
Oppdrettsnæringen kan saktens trenge en sommer med gunstige sjøtemperaturer. I årets fem første måneder er det akkumulerte fôrsalget 370.360 tonn i Norge, ifølge EWOS. Til sammenligning var det solgt 459.468 tonn i samme periode ifjor. Avviket på 89.098 tonn tilsvarer nesten hele fôrsalget i mai (93.342 tonn).