– Nå er startskuddet gått

1511

Like før påske fikk sotrabedriften BWL Miljø grønt lys fra Folkehelseinstituttet og Mattilsynet for desinfisering av drikkevann. Nå kan daglig leder Roar Tomassen øke salgsinnsatsen.

– Før påske fikk vi godkjenning av Folkehelseinstituttet og Mattilsynet for desinfisering av drikkevann. Nå er startskuddet gått for å satse mot næringsmiddelindustrien, og spesielt laks og hvitfisk. Nå kan vi begynne å selge, sier Tomassen ivrig til iLaks.

I bakgrunnen glitrer solen på Hjeltefjorden. Et oppdrettsanlegg duver noen hundre meter unna. I merdene plasker slakteklar storlaks.

Tomassen har grunn til å feire. Han har bursdag idag. Og han gleder seg til å øke salgsarbeidet.

– Det vi selger er en maskin som produserer desinfeksjonsmiddel på stedet. Og grunnen til at den produserer på stedet er at den er en hurtigoksidant, og bør derfor anvendes rett etter produksjon, forklarer han.

roar2 roar3 anl

– Produktet egner seg svært godt til fjerning av biofilm i rørsystemer, der bakterier holder til, samt drepe encellige bakterier, virus, sopp og mugg i luft og på overflater.

– Rett før jul kjørte vi et forsøk på tre kjente bakterier en finner i drikkevann og slakteri; E.coli, listeria og intestiale enterokokker. Vi kjørte tester på virkestoffet hypoklorsyre i lav dosering i akkreditert laboratorium hos Fishguard. Resultatene var svært gode, med log-reduksjoner på seks og syv. Hypoklorsyre er det våre hvite blodceller bruker for å drepe mikroorganismer, sier Tomassen til iLaks.

– Hypoklorsyre egner seg svært godt i næringsmiddelindistrien, da det er miljøvennlig og ikke skadelig for personale. Etter at hypoklorsyre har virket, går den tilbake til ingrediensene den er laget av – salt og vann.

Et par med stokkender spankulerer over svaberget og lytter nysgjerrig til samtalen. Den ene benytter anledningen til å nippe litt ferskvann fra en sølepytt.

and1 and2 and3

BWL Miljø leverer systemløsninger tilpasset alle punkter i fabrikken. Produksjonen og dosering av virkestoffet skjer helautomatisk. En trenger ikke personal for å forberede og dosere det. Maskinen heter Anolytech, etter det svenske selskapet som har forsket frem og produserer maskinene som selges i ni land.

– Det vi produserer er ECA-vann, elektrokjemisk aktivert vann, og vannet kommer i tre varianter; syre, base og ph-nøytralt. Grunnen til at vi har valgt ph-nøytralt er at det gir størst drapseffekt og er miljø- og personalvennlig. Det som er viktig er at en produserer det samme virkestoffet 24/7. Ved hjelp av Anolytech Process Controll sikrer vi en ph på 6,5 hele tiden.

– Vi har for tiden dialog med flere kunder i næringsmiddelindustrien, og vi ser frem til å sluttforhandle avtaler og samarbeide nå når godkjennelsen fra Mattilsynet er på plass, sier Tomassen, og legger til at Anolytech AB i 2012 vant den teknologiske miljøprisen Stockholm Cleantech Company of the year.