Møtes på Grand Place

576

14 grader og løfter om opp mot 21 grader i morgen. Brüssel i april kvalifiserer for norsk sommer. Og de festligste Brüssel-ukene er de med over 40 kroner for laksen.

– Vi har de beste vaflene og den beste sjokoladen, skryter taxisjåføren. Men han har fått med seg at det er sjømatmesse i byen. Han har også fått med seg at sjømatmessen har vokst seg veldig stor de siste årene.

Det er ikke tvil om hvem som selger fisken: Skotske, danske og norske flagg er for heist opp på fasaden til serveringsstedet Le Roy. På andre siden av Grand Place er stemningen i ferd med å øke i decibel på nordmennenes favorittbar La Chaloupe d’Or. Vinterfrosne og bleke nordeuropeere tiner opp med duggfrisk og skummende Hoegaarden. I Belgia ligger vårblomstringen flere uker foran skjema. Her er sommeren rett rundt hjørnet.

032 033

Tirsdag er kvelden for de store middagene i Brüssel. 2013 er intet unntak. Lerøy flesker til med sin sedvanlige og fasjonable mottakelse i bakhagen til EU-ambassadørens residens. Marine Harvest, Grieg Seafood og Coast Seafood tar alle i mot gjester og drar alle gullkortene. Alle har fisk å selge. Og alle skal på Grand Place etterpå.

029 023

For det er her de samles til slutt. Alle som er, eller vil være, noe i den internasjonale og hurtigvoksende sjømatnæringen. Den belgiske hovedstadens pulserende hjerte, gamlebyen og Grand Place. Oppdrettere, innkjøpere, fiskeeksportører, bankfolk, journalister og fôrselgere setter sitt tydelige preg på serveringsstedene rundt «stortorget».

034 014

Brüssel-kvelden er ennå ung. Oddsene er lave for at det blir en lang og fuktig natt i Europas hovedstad.