Grunde Bruland, partner med ansvar for fiskeri og havbruk i advokatfirmaet Wikborg og Rein, mener regjeringserklæringen gir grunnlag for optimisme for dem som håper på vekst i havbruksnæringen i kommende regjeringsperiode.
Bruland har bitt seg merke i at veksten vil komme både i økt antall konsesjoner og økt maksimalt tillatt biomasse i eksisterende konsesjoner.
– Dette tyder på en løsning der MTB på eksisterende konsesjoner skal økes gradvis, samtidig som det vil bli flere tildelingsrunder hvor alle kan delta, sier han.
Et annet sted i regjeringserklæringen står det imidlertid at regjeringen vil «erstatte dagens konsesjonsordning for havbruksnæringen med en søknadsprosess basert på objektive tildelingskriterier».
– Dette postulatet er mer uklart, og kan nærmest stå i motstrid med de innledende formuleringene om å øke antallet konsesjoner og MTB i eksisterende konsesjoner (hvilket forutsetter at dagens konsesjonsordning skal bestå). Skal vi våge oss på en fortolkning av dette, tror vi regjeringen her legger opp til en lokalitetsbasert søknadsprosess i fremtiden hvor vekst for den enkelte forutsetter dokumenterte, miljømessige forsvarlige lokaliteter, sier han.
– Regjeringserklæringen nevner også at man vil styrke satsningen mot rømming, lus og sykdomsbekjempelse «gjennom forpliktende avtaler med næringen selv«. Dette er ikke konkretisert videre, men det mest nærliggende er å se for seg miljømessige forpliktelser for den enkelte som mottar økt konsesjonskapasitet enten det skjer innenfor dagens konsesjonsregime eller et fremtidig alternativ, legger han til.
– Som et siste punkt nevnes det at vederlaget for tildeling av nye konsesjoner skal tilfalle kommunene. Hvorvidt dette gjelder den allerede pågående søknadsrunden eller bare fremtidige søknadsrunder, vites ikke.
Regjeringserklæringen sier ikke noe direkte om arealavgift, men det fremgår at regjeringen mener at kommunene i større grad enn før bør oppleve positive ringvirkninger fra aktiviteten som tillates i kommunene, avslutter Bruland.