Etter at bakrusen fra Wall Street-noteringen og mediestøyen fra den påståtte dumpingen til Morpol har gitt seg, synes kursfallet i Marine Harvest å ha stoppet opp. Hvor går veien videre?
Det har vært noen drøye uker. Etter kurstoppen på 79 kroner i slutten av januar var Marine Harvest definitivt ikke det beste kortet på børsen. Mange investorer tok gevinst. De hissigste meglerhusene tonet ned protein-storyen og løftene om multippel-ekspansjon. Samtidig kom medierapporter om koordinerte innkjøp og påstått dumping av laks i det tyske markedet. Luften gikk ut av ballongen. På tre uker sank kursen med 12 kroner. Børsverdien ble slanket med 4,9 milliarder kroner.
Carnegie og Arctic Securities kastet kortene, og tok aksjen fra kjøp til hold i forbindelse med fjerde kvartalstallene. Milde vintertemperaturer ga en økende bekymring for oppfeiting av biomassen og dertilhørende frykt for prisfall. Risikosky investorer søkte tryggere havn.
Men det forhåndsannonserte prisfallet har ikke manifestert seg. Spotprisen holder seg fortsatt høyt oppe på 40-tallet. Fôrtallene er, så langt, ikke så ille som den milde vinteren skulle tilsi.
Men analytikerne roper definitivt ikke «kjøp» i kor lengre. Tvilen er sådd. Konsensus ligger på et resultat per aksje på en snau krone. Slaget står ikke der. Det står på hvilken multippel en skal gi aksjen. Sagt på en annen måte; analytikernes strides hvor lenge festen varer.
Majoriteten av meglerhusene har fortsatt ren kjøpsanbefaling på aksjen, men en tvil synes å ha sneket seg inn. Holder en de to ivrigste meglerhusene, SEB og Norne Securities, utenfor, er det ikke veldig høy oppside til gjennomsnittskursmålet. Optimismen trenger mer næring.
Marine Harvest synes å ha bunnet ut på litt over 67 kroner, og steg på høyt volum mandag. Mandag ble det handlet Marine Harvest-aksjer for 198 millioner kroner. Aksjen karret seg opp til 70 blank, og mange investorer puster tilsynelatende lettet ut. Det er fortsatt noen kronestykker opp til target.
Før den videre veien stakes ut, er meglerhusenes blikk låst på termometer, fôrsalg og biomasse. Men også på kredittforsikring, valuta og makro. Klarer laksemarkedet å holde koken gjennom de ventede bråttsjøene, kan det være duket for et nytt sprang. Men ikke før.