Milliardomsetning i fiskehelse

Nyheter
893

Å sikre at fisken er frisk er avgjørende for norske lakseoppdrettere. Det viktigste i så måte er å gi fisken effektiv og motstandsdyktig vaksine før den sjøsettes.

– Markedet er ganske stabilt. Det er cirka 300 millioner doser i året. Vi er tre aktører som er på markedet for å dekke de 300 millioner dosene. I tillegg har du de 100 millioner som har PD-vaksiner, forklarer Johan Kvalheim, administrerende direktør i MSD Animal Health Norge, til iLaks.

300 millioner fisk i sjøen
– Det er 300 millioner fisk som blir satt i sjøen i året, derav 100 millioner på Vestlandet. På Vestlandet vaksineres det både med PD (pancreas disease- red. anm.) og multivalent (vaksine). Det er 200 millioner doser, de stikkes to ganger. I Midt-Norge er det til nå bare vaksinert multivalent, og det samme i Nord-Norge. I år har vi en vaksine som gir alt i ett stikk på Vestlandet, forteller han videre.

MSD Animal Health nøyer seg imidlertid ikke utelukkende med vaksine. De har også lusemidler.

– Vi har også Slice, som er et oralt lusemiddel, og der så vi den største veksten i fjor, fordi det var økende etterspørsel.

Stor sveitser
Størst av alle fiskehelseselskapene er Novartis Norge, selv om tallene også inkluderer humanmedisin og veterinærmedisin. Det sveitsiskeide selskapet har foreløpig ikke offentliggjort resultatet for 2014, men i 2013 omsatte det for over 1,2 milliarder kroner. Også for Novartis inngår både fiskevaksine og lusemidler i produktporteføljen,

Men det er også plass for mindre aktører.

En av dem er vaksinegrossisten Scanvacc. Scanvacc fikk en ganske beskjeden omsetning og driftsresultat i fjor, men høye finansinntekter ga et resultat før skatt på 15,2 millioner kroner.

– Vi har et 100 prosent eid datterselskap som står for omsetningen, forklarer daglig leder Ole Kristian Kaurstad i Scanvacc til iLaks.

Datterselskapet heter Scan Aqua og leverte et kremresultat, på 20,1 millioner kroner før skatt, for 2014.

Holder fisken frisk
Andre, som Patogen, Havbrukstjenesten og Fiske-Liv, selger verken vaksiner eller lusemidler, men derimot tjenester blant annet for å spore sykdom og analysere fiskens helse.

For når oppdrettslaksen holder seg frisk, blir det penger av det. Og det gjelder ikke bare for oppdretterne.

– Jeg tror fiskehelse får en enda viktigere betydning fremover. Vi har fått kontroll på det tekniske og mekaniske, nå gjenstår det å få 100 prosent kontroll  det biologiske. Alle er innforstått med at vi må få kontroll på de biologiske betingelsene før en kan få videre vekst i næringen. Hensynet til miljøet er også faktorer som er veldig viktige for oss, sier Johan Kvalheim.