Ifjor: En ekstraordinær kald vinter og vår demper lusproblemet og tilveksten i norske oppdrettsanlegg. Iskald sjø gir slank biomasse og tilbudsknapphet som varer hele sommeren. I år kan det bli en stikk motsatt situasjon.
Det begynte i november 2012 og varte helt til mai i fjor. Et langt kaldere halvår enn normalen. Det dempet behovet for våravlusning og ga svekket fôrsalg og tilvekst. Det sistnevnte ga igjen knapphet på fisk, ikke minst storlaks, og dertilhørende prisbonanza – særlig for de tyngste vektklassene. Lakseprisen ble først presset under 30 kroner i september – for en svært så kort periode. Den tapte tilveksten i første halvår maktet landets oppdrettere aldri å ta igjen, og året ble, høyst sannsynlig, gjort opp med lavere fôrsalg enn i 2012.
Denne vinteren har både november og desember vært preget av stormer, men også av mildere sjøtemperaturer enn normalt. Uvær og milde vintre henger gjerne sammen. Begynnelsen av januar har også vært mildere enn normalt, og i følge tidagersvarselet til Yr.no loves fortsatt mildvær i Bergen, Ålesund, Trondheim, Bodø og Tromsø.
Det tar lang tid å kjøle ned havet, så oddsene er altså lave for en vinter, og muligens også vår, med høyere sjøtemperaturer enn normalt for årstiden. Stikk motsatt av fjoråret.
Hva betyr det?
Nettstedet Lusedata har foreløpig ikke oppdatert sine status-sider, men det beskjedne tallmaterialet som foreligger tyder på mer lakselus i sjøen enn i fjor. Lakselus formerer seg atskillig mer under milde enn kalde vintre. Dette kan gi store utfordringer lusbekjempelse og resistensproblematikk for de tyngst belastede havområdene. Et økt lusproblem er en kilde til et svekket omdømme for norsk oppdrettsnæring.
Fiskefôrsalget er heller ikke særlig godt oppdatert, men per uke 47 var de siste fire ukers fôrsalg opp med ni prosent relativt til samme periode året før. Det viser den siste FHL Akvafakta. Laksen liker milde vintre. Den spiser godt og legger på seg. Snittvekten kan fort stige noen hekto, og med såvidt mange individer som står i sjøen feites biomassen lett opp.
Dernest gjenstår det å se hvor mye fisk sluttmarkedet etterspør på dagens rekordpriser. En laksepris rundt 50 kroner/kiloet kjølner effektivt kjøperinteressen. Uttakene av biomassen er gjerne en funksjon av prisen – og omvendt. Med god tilgang på fisk utover våren kan prisene fort falle tilbake.