Råvaremeglere og analytikerne bobler over av optimisme for lakseåret 2014. Men hvor på børsen får en mest laks for pengene?
Fish Pool melder idag om handel av finansielle laksekontrakter på 37,50 kroner per kilo for hele 2014. Etter en kort dupp i september er prisoptimismen tilbake i næringen. Og hylekoret på Aker Brygge stiger i styrke.
Det skal være mange billige lakseaksjer på børsen, skal en tro aksjeanalysene som distribueres i forkant av tredje kvartalsrapportene. Men hvor får en mest laks for pengene?
En vanlig metode for å beregne dette er såkalt EV/kg. EV, eller enterprise value, er børsverdi for selskapet pluss netto rentebærende gjeld. Dette tallet fordeles så på estimert slaktevolum. Det selskapet som har lavest verdi er billigst per kilo – der får en mest laks per investert krone.
Nordea Markets har laget en oversikt som illustrerer dette. Konklusjonen er at det billigste selskapet ikke er norsk – men skotsk. Det er nemlig tickeren SSC, The Scottish Salmon Company, som gir mest laks per investert krone.
Beregningene er gjort basert på slaktevolumene for 2014. SSC er forøvrig også billigst om en støtter seg til 2013-slakten, men ettersom SSC planlegger en produksjonsøkning i 2014 fremstår selskapet som enda billigere for neste år. Med godt under tre måneder igjen til nyttår, er 2014-tallene i økende grad mer interessante og kursdrivende enn årets resultater og prising. Nest billigst på EV/kg-listen er forøvrig Grieg Seafood foran Norway Royal Salmon.
Marine Harvest fremstår, også etter denne verdsettelsesmetoden som det dyreste selskapet. Men det er verdt å merke seg at storfisken gjennomgående handles på en premie relativt til de andre lakseaksjene grunnet sin overlegne likviditet – et ufravikelig krav for en overveldende majoritet av utenlandske investorer.
EV/kg er mye brukt, men metoden har den svakhet at den ikke tar hensyn til produksjonskostnader eller trackrecord på drift. Den bør således brukes med forsiktighet og helst sammen med andre verdsettelsesmetoder.