Merker dempede forventninger

423

Fish Pools Søren Martens kjenner seg igjen i en markedsbeskrivelse som frykter prisfall. – Kommer fallet? Når faller markedet? Og hvor mye vil det falle? spør han.

Han kjenner seg igjen i det bildet som iLaks beskrev tirsdag – et bilde med klart fallende priser de kommende måneder. Dette bildet farger utviklingen på forward-prisene.

– Det er riktig som iLaks skriver, sier Martens. – Spotprisen for april 14 blir om lag 45 kroner/kg. De siste kontrakter inngått på Fish Pool gjenspeiler forventning om lavere priser enn dagens spotpriser fremover:

  • Mai – desember 37,77
  • Juli – desember 37,15
  • Okt – desember  37,60
  • Januar – juni 2015  41,25

Det finansielle forward-markedet for laks har i lang tid speilet en prisfrykt. En frykt for et fall som så langt ikke har materialisert seg.

– Markedet har forventet et fall i spotpriser fra dagens nivå i flere måneder. Så langt har fallet ikke kommet, og mange aktører har betegnet lakseprisene som overraskende sterke. Det vanskelige spørsmål for både oppdrettere og kjøpere er selvfølgelig: Kommer fallet? Når faller markedet? Og hvor mye vil det falle?

Laksebørsen Fish Pools daglige leder trekker en illustrerende parallell til det ekstremt volatile markedet i 2011-2012.

– Etter det store fall i spotprisene høsten 2011, var kjøperne svært avventende til å inngå nye kontrakter i 2012. Da gikk det fint å selge fastprisavtaler til supermarkeder etc og kjøpe laks i spotmarkedet, men i 2013 gikk kjøpere som ikke sikret seg på store smeller med stadig dyrere fisk i spotmarkedet. Vi ser nå at kjøperne er klart mer forsiktige, og etterspørselen etter fastpriskontrakter er høy, sier Martens til iLaks.

Samtidig tar han til orde for en sikringsstrategi i fremtidsmarkedet.

– Oppdrettere kan nå sikre en svært hyggelig resultatmargin.  En oppdretter som sikrer deler av sitt produksjonsvolum på kontrakt, kan tåle et stort fall i spotprisene, og likevel få godt resultat. Derfor ser vi også at mange oppdrettere sikrer 20-30 prosent av sin planlagte produksjon på dagens kontraktspriser. Dette er spesielt tydelig dersom man ser på kvartalspresentasjonene til de børsnoterte selskapene. Vanligvis har de mellom 25-50 prosent av sin produksjon fra Norge sikret på kontrakt. Med dagens kontraktspriser, uavhengig av utvikling i spotpris, kan de da sikre et historisk godt resultat på deler av sitt slaktevolum for høsten, påpeker han.

Hvorvidt det er for mye pessimisme hos oppdretterne, besvarer Martens diplomatisk: – For å svare på det bør oppdretter spørre seg: Hvor høye tror vi spotprisene blir hvis markedet overrasker sterkt, og hvor lave hvis prisene virkelig faller? Da har en grunnlaget for å vurdere om det er fornuftig å tegne kontrakt på litt av sitt produksjonsvolum.