Mattilsynet ber Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) om å oppdatere nytte- risikovurderingen «Et helhetssyn på fisk og sjømat i norsk kosthold fra 2006».
Mattilsynet ber VKM vurdere om ny kunnskap om innholdet av enkelte nærings- og fremmedstoffer i fiskefôr, fisk og sjømat, samt hvor mye fisk vi spiser, endrer konklusjonene i rapporten fra 2006. Det skriver Vitenskapskomiteen for mattrygghet på sine hjemmesider.
– Vurderingen av nytte- og risiko av fisk og sjømat som VKM gjorde i 2006 er vitenskapelig grunnlag for dagens kostholdsråd. Når Mattilsynet nå ber oss om å oppdatere vurderingen, er det fordi det er kommet ny kunnskap om innholdet av enkelte nærings- og fremmedstoffer i fiskefôr, fisk og sjømat. Det er også kommet nye kostholdsundersøkelser om befolkningens spisevaner siden vi publiserte vår vurdering i 2006, sier direktør Lars E. Hanssen i VKM.
VKM konkluderte i 2006 med at den ernæringsmessige gevinsten ved å spise fisk oppveide de negative sidene, slik at nordmenn generelt burde spise mer fisk, både mager og fet fisk. I 2006 påpekte VKM at konsum av fisk hadde positive effekter for folkehelsen, særlig på grunn av innhold av flerumettete fettsyrer og vitamin D. I tillegg fant VKM at det var hovedsakelig kvikksølv, dioksin og dioksinlignende PCB som utgjorde en potensiell risiko ved konsum av fisk i Norge.
Nå, syv år etter at VKM publiserte sin rapport, er det kommet ny og oppdatert kunnskap på noen nærings- og fremmedstoffer. VKM bes derfor vurdere nytte og risiko knyttet til:
- Ny kunnskap om næringsstoffer: Flerumettete fettsyrer, vitamin D, jod og selen
- Ny kunnskap om fremmedstoffer: Dioksiner og dioksinlignende PCB-er og kvikksølv
For øvrige stoffer som var omtalt i 2006 mener Mattilsynet det ikke er behov for en oppdatering. Mattilsynet samarbeider med Helsedirektoratet om bestillingen til VKM. VKM forventer å ferdigstille sitt arbeid i løpet av våren 2014.