Markedet bestemmer

393

Med klare beskrankninger på tilbudssiden og fortsatt saftig etterspørselsvekst står laksebransjen nå ved et vannskille. – Markedet vil forvandles fra å være i stor grad tilbudsdrevet til i stor grad markedsdrevet, argumenterer SEB-analytiker Peder Strand.

Strand fikk mye oppmerksomhet etter at han var den første som løftet kursmålet i Marine Harvest til ti kroner. Han økte samtidig kursmålene vesentlig i samtlige av de andre lakseaksjene han har dekning på. SEB har nå kun positive anbefalinger på lakseaksjene på Oslo Børs.

SEB-analytikeren mener at «et strukturelt skifte vil introdusere seg i lakseoppdrett».

– Historisk har tilbudet av laks vært volatilt med vekstrater mellom -2 til +22 prosent, men med et snitt på rundt ti prosent. Markedet har i stor grad vært tilbudsdrevet, påpeker han i sin siste preview-rapport.

Den bergenske analytikeren peker på at videre vekst i Norge vil være bestemt av politikerne, mens videre vekst i Chile vil avgjøres av biologiske betingelser.

– Som en konsekvens av dette, forventer vi en tilbudsvekst mellom tre og fem prosent – som er under halvparten av det historiske nivået.

– Dermed vil utsiktene til videre produksjon i stor grad etterhvert gi «demand destruction» grunnet høye priser, og vi tror derfor at markedet vil omformes til «i stor grad tilbudsdrevet» til «i stor grad etterspørselsdrevet», mener han.

Med dette bakteppet mener Strand at en kan se for seg en situasjon der den såkalte mid-cycle EBIT/kg på over ti kroner det neste tiåret.

– Vi tror at følgene av en tilbudsvekst kontrollert av forvaltningen, og ikke oppdretterne selv, er at syklikaliteten vil fortsette, men volatiliteten vil dempes og gjennomsnittlig tilbudsvekst vil være lavere enn den har vært de siste tiårene.

– Vi argumenterer for EV/EBIT rundt ti-gangen og mid-cycle EBIT/kg på 10-11 kroner er fornuftige forutsetninger som taler for tre-sifret EV/kg (en funksjon av EV/EBIT og EBIT/kg), sier Strand.