Idet både Cermaq og Grieg Seafood har tatt pause i slaktingen i Canada, har det utviklet seg en underdekning på fisk i USA-markedet. Marine Harvest har for tiden ikke nok volumer til å dekke etterspørselen.
Helfiskmarkedet i USA er i vesentlig grad dekket av canadiske oppdrettere. Men nå har forsyningene blitt kraftig redusert.
– Volumene har blitt redusert med nesten 50 prosent, sier Harry Mahleres, direktør for innkjøp for Seattle Fish Company til Undercurrent News, med referanse til premium atlantisk laks fra British Columbia.
– Hele markedet ser ut til å være i vent-og-se-modus akkurat nå, sier Mahleres.
British Columbia-baserte divisjoner av Grieg Seafood og Cermaq har for tiden ikke fisk å selge i det hele tatt i kjølvannet av den høye etterspørselen i julen, og Marine Harvest Canada (MHC), den eneste gjenværende alternativet på Vestkysten, dekker ikke underskuddet, forteller MHCs kommunikasjonsdirektør Ian Roberts til Undercurrent.
Selv om MHC fortsatt selger på samme nivå det var frem til jul, er volumene ned fra normalt på grunn av en langvarig produksjonsstopp det meldte i oktober 2011 som svar på den globale økningen i tilbudet. Siden da har selskapets årlige produksjonsvolum falt med 25 prosent, fra 40.000 tonn per år til 30 000 tonn, sier Roberts.
Selskapet begynte med normalt smoltutsett i begynnelsen av 2013, og produksjonsnivået vil ikke gå tilbake til det normale før i september.
– I mellomtiden har fisk fra Skottland vært mindre tilgjengelig også, sier Mahleres. – Du kan ikke få noe ut av Skottland på ti dager på grunn av vinden, så disse prisene har økt betydelig. De er i ferd med å sende noe fisk nå, men i løpet av juleuken kunne du ikke få noe ut av Skottland i det hele tatt, sier han videre.
Tilførsel fra Norge har også vært nede – med priser som er svært høye. Chilenske lakseprodusenter fortsette å vise motstand mot å møte etterspørselen etter frosne porsjoner i USA.
– Vi har møtt motstand fra anlegg som pakker for oss, sier Don Kelley til Undercurrent. Han leder innkjøp for Western Edge Seafood.
Tilbudet av frossen laks er blitt stramt ettersom chilenske lakseoppdrettere trekker seg tilbake fra frossenmarkedet, og prisen alene er nok til å avskrekke kjøpere. Frosne porsjoner fra Chile er på historisk høyt nivå på 6,85 dollar per pund for seks til åtte unser skinnfrosne porsjoner, sier Kelley.
For å sette ting i perspektiv var prisen i fjor på denne tiden 4,50 dollar per pund.
– Det er kanskje en 50 prosent sjanse for at det faller ned, men det vil ta fire til fem måneder, sier Kelley. Foreløpig er tilbudet stramt fordi chilenerne – til tross for de attraktive priser på frossen – heller foretrekker å selge fersk.