Firda Seafood har ikke råstoff til slakteriet på Byrknesøy, og har nå permittert alle de ansatte. – Når den tiden kommer at vi ikke får utvikle virksomheten videre, så er min tid i havbruksnæringen over, sier eneeier Ola Braanaas.
– Vi er alltid på jakt etter å styrke driftsgrunnlaget for bedriftene våre, ikke minst pakkeriet på Byrknesøy. Mangel på råstoff gjør nå at alle ansette der er permitterte, og det er en situasjon vi selvsagt synes er beklagelig, sier Braanaas til avisen Strilen.
Braanaas ønsker ikke å gå inn på den mye medieomtalte diskusjonen om konsesjonsrunden i 2009.
– Jeg synes fokus i større grad skulle dreie seg om hva næringen skaper av aktivitet og arbeidsplasser enn hva de som har valgt å selge seg ut, eventuelt måtte ha tjent på å selge sine virksomheter. Verdien av dagens konsesjoner reflekterer forventningene kjøperne har til inntjeningen i næringen, mener han.
– Verden skriker etter mer laks og ørret, og norske styresmakter gir oss ikke lov å dekke etterspørselen. Derfor stiger prisene, forklarer Braanaas.
Firda Seafood har 130 ansatte i Sogn og Fjordane og Hordaland.
– Vi vil gjerne utvikle oss videre og skape enda mer liv og røre. Det er i dag det viktigste incitamentet for meg som eier. Jeg har drevet i denne næringen i 30 år ved å legge stein på stein. Når den tiden kommer at vi ikke får utvikle virksomheten videre, så er min tid i havbruksnæringen over, sier han til Strilen.
Han peker på at selskapet ikke er børsnotert og han har ingen planer om å selge.
– Vi ønsker å ha fokus på produksjonen og ikke bunnlinjen. Markedet kan vi ikke styre. Det eneste vi kan gjøre er vårt beste, og det må gjøres hver eneste dag om vi skal lykkes, sier Ola Braanaas.