– Man kan nok med fordel se på hele klassifiseringsordningen

Nyheter
0

Sjømat Norge tviler på at utfordringene med produksjonsfisk løses med et strengt kontrollregime.

Vinterens snakkis blant eksportørene er den store andelen produksjonsfisk som sirkulerer i markedet. Selv om det er forbud mot å eksportere skadet fisk før den er blitt feilrettet i Norge, har flere eksportører opplevd at norsk superior laks er blitt utkonkurrert av produksjonsfisk. Enkelte har tatt til orde for oppmykning av regelverket knyttet til eksportforbudet. Viseadministrerende direktør hos Sjømat Norge, Trond Davidsen, tror det kan være hensiktsmessig å ta en gjennomgang.

– Man kan nok med fordel se på hele klassifiseringsordningen med superior, ordinær og produksjonsfisk på nytt. Det er nå 25 år siden standarden ble etablert og en gjennomgang av regimet er nok på sin plass, for å avklare eventuelle behov for justeringer. Flere i næringen er eksempelvis overrasket over at andelen som klassifiseres som ordinær er såpass liten som den er, skriver han i en e-post.

Les også: Mattilsynet varsler økt innsats på eksportkontroll

Har fungert
Sjømat Norge-direktøren peker på at regelverket ble etablert for å ivareta omdømmet til norsk laks i markedet.

– Det kom i sin tid etter at det hadde vært flere tilfeller av fisk med synlige skader i butikk hos utenlandske kunder, noe som bidro til å skape et dårlig inntrykk i media og hos konsumenter av den norske laksen, sier han til iLaks.

Etter hans vurdering har eksportforbudet fungert.

– Forbudet mot eksport av produksjonsfisk har bidratt til at vi ikke har sett denne type reaksjoner fra markedet på mange år, slår Davidsen fast.

Les også: – Slepp prodfisken fri

Filetering hos SalMar på Frøya. Foto: Steve Hernes

Kjenner tilfeller
Davidsen understreker at det er eksportørene selv som skal sørge for å etterleve forbudet mot eksport av produksjonsfisk.

– Det opplever vi da også at de stort sett gjør. Men vi er selvsagt, som så mange andre, kjent med at såkalt produksjonsfisk likevel har blitt ført ut av landet, medgir han.

Han har hørt ulike forklaringer på hvorfor fisken føres ut.

– I noen tilfeller skjer dette uten produsent eller eksportørs viten og vilje. Skavankene som bidrar til nedklassifisering til produksjonsfisk oppdages først etter at utenlandsk kunde har mottatt fisken og eventuelt startet bearbeiding, sier han.

Les også: Roper varsku: – Det lønner seg å jukse

Problemet med smugling
Flere eksportører har erfart økt smugling, noe som har skapt utfordringer for omsetningen av norsk superior laks. Davidsen tror at smuglingen kan forebygges.

– Mye handler om bedre kontroll og bevissthet hos den enkelte eksportør om hva som føres ut av landet, sier han og legger til:

– Saken har flere sider; det må jobbes målrettet for å unngå at fisk får skader som nødvendiggjør klassifisering som produksjonsfisk, og den enkelte eksportør/oppdretter må være sitt eget ansvar mer bevisst om hva som føres ut av landet.

Men direktøren tviler på at et strengt kontrollregime vil bidra til å løse alle utfordringer.

– Vi kan ikke forvente at Mattilsynet etablerer et kontrollregime som sjekker hvert parti eller hver fisk, sier han.

Feilrettet laksefilet. Foto: Filetfabrikken