– Det er en ekstrem mangel på kunder som vil betale prisen for superior fisk

Nyheter
0

Men lakseprisen holder seg.

Lakseprisen har holdt seg over 100 kroner kiloet i fem av årets seks første uker. Der blir den liggende også den kommende uken. Men markedet beskrives som «komplisert» av eksportørene.

– Kundene har vanskelig for å konkurrere med prod-filet. De taper penger, vi taper penger. Prisen her hjemme blir bydd opp av de små og uavhengige eksportørene, sier en eksportør til iLaks. – Det er klart at når kundene kan kjøpe filet like billig som sup… konkurransen blir veldig skjev, som Braanaas sier, ute i markedet. Kundene vil kjøpe på max 8,5 euro. Mens prisen vi må ha ligger mellom 9,5 og 10,5 euro. Men vi får ikke det.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Prod-fisk, eller produksjonsfisk, er nedklasset fisk, som selges billigere grunnet skader, deformiteter eller såkalt «gulvfisk», som har falt på gulvet i slakteriet. Prod-fisk er kun tillatt å eksportere om den er feilrettet, typisk skåret filet av.

Mangel
– Vi selger ikke prod ut. Vi forholder oss til superior fisk. Og vi har ikke sjans, sier han. – Og så har du fisk fra Skottland og Shetland. De har ikke disse reglene. De selger fisken 15 kroner under oss. Det er den prisen du møter. De får eksportere den, så de har ikke de samme problemene som vi har, sier han oppgitt.

Han ser ikke store bevegelser i spotprisene.

– Det er sikkert stabile priser, men selv på stabile priser vil de ikke kjøpe. Det er en ekstrem mangel på kunder som vil betale prisen for superior fisk. Det er så stor prisforskjell ute at det ikke er gøy en gang.

Stabile priser fra sist fredag betyr et sted mellom 105 og 110 kroner for de mest omsatte vektklassene.

– Det er superkomplisert å selge. Vi selger med tap. Flymarkedet har roet seg kraftig ned etter kinesisk nyttår. Forskjellen mellom vektklassene 3-4, 4-5 og 5-6 har vært oppe i 20 kroner de siste ukene. Den må kraftig ned, påpeker han.

– 3-4, 4-5 og 5-6 i forhold til markedet? 95-98 kroner. Alt over 100 kroner er det mest sannsynlig ikke fortjeneste på, sier han, vel vitende at han ikke får kjøpt fisk i det prisleiet.

Stabilt
Majoriteten av kildene iLaks har snakket med etter lunsj fredag refererer til stabile priser.

– Akkurat nå ser det ut til at det er ganske stabilt. Sist fredag kjøpte vi på 100 kroner (3-4), 105 kroner (4-5) og 115 kroner (5+). Vi har ikke kjøpt noe enda, men det ser ut som om det er i det området vi havner. Det ser ikke ut som det går ned noe, det ser heller ut som det går opp, sier en trader.

– Det er tøft i sluttuke. Hvis det ikke skal ned forstår jeg ingenting, sier en innkjøper.

Ser en på kalenderen, og normale sesongsvingninger, er det normalt ikke duket for fallende priser. En oppdretter ser økende knapphet – og stigende priser.

– Det blir et steike leven nå fremover med lite slakting. Det er gjerne sånn at når det er litt drag – fisken selger seg selv. Den massive småfiskslaktingen holder på å roe seg litte grann. Det har vært mye prodfisk, men det virker seg som det roer seg. Det er plutselig kamp om prodfisken. Det er vel et tegn på noe det også, sier han.

– Det er ikke noen mengder, max 1.000 tonn fersk filet, som eksporteres. Plutselig har prodprisen gått opp 7-8 kroner kiloen, og det harmonerer jo med at sup-prisen går opp, sier han.

– Det er tilførselen som styrer mesteparten av lakseprisen, ikke etterspørselen. Når går vi inn i en periode der en del pakkeri står stille. Da skal lakseprisen opp både ti, 20 og kanskje 30 kroner. Størst oppgang neste uke er 2-3 og 3-4 og kanskje 4-5, sier han og viser til følgende Oslo-priser:

  • 2-3 kg 92-93 kroner
  • 3-4 kg 111 kroner
  • 4-5 kg 117-118 kroner
  • 5-6 kg 128 kroner
  • 6-7 kg 135-138 kroner
  • 7+ kg 145 kroner

Han legger til grunn en fraktdifferanse (fra FOB slakteri) rundt «en liten krone fra Midt-Norge og ikke fullt to kroner fra Nord-Norge».