Lunken interesse fra ungdom

422

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker kaller sjømatnæringen landets viktigste fremtidsnæring. Samtidig viser studier av professor Frank Asche at ungdom velger bort utdanning mot yrker i sektoren.

Professor Frank Asche ved Universitetet i Stavanger er blant bidragsyterne for sjømat i BI-professor Torger Reve studier rundt næringsklynger.

– En klynge er en geografisk konsentrasjon av relaterte selskaper og institusjoner hvor selskapene har gevinster ved å være lokalisert der og ikke utenfor denne klyngen, forklarer Asche fra talerstolen under FHLs årskonferanse i Trondheim onsdag.

– Den bidrar til innovasjon og produktivitet og reduserer etableringshindringer for nye bedrifter – og gir større markeder for innsatsfaktorer, sier han med tanke på leverandørindustrien.

Reves studier viser at det er tre næringsklynger som blinker seg ut i Norge: offshorenæringen, maritim sektor og fiskeri- og oppdrettsnæringen. Asche viser særlig til lakseoppdrettsnæringen – foran den tradisjonelle fiskerinærinngen.

Samtidig viser det seg at sjømat scorer lavt på utdannings- og talentattraktivitet.

– Det er for få norske ungdommer som tar utdanning som er attraktiv for sjømatnæringen, sier Asche.

Asche fremhever videre fordelene med kunnskapsdeling og arenaer hvor bedriftene møtes, samt regionale klynger hvor geografisk nærhet, kulturell nærhet og spesialisering.