Du vet det er høye laksepriser når du kan få kjøpt villaks, fisket i Stillehavet og foredlet i Kina, på et supermarked på Sotra. Billig er den også.
På supermarkedkjeden Obs! på Sartor Senter selger idag lakseporsjoner fra villfanget laks. Den selges med en betydelig rabatt i forhold til laksen i ferskvaredisken på samme sted. Samtidig som våre lakseelver har åpnet for det årlige villaksfisket, er det grunn til å se nærmere på hvordan dette henger sammen.
Fisken det er snakk om er fisket av en tråler i det nordlige stillehav. Deretter er den fryst ned, skipet til et foredlingsanlegg i Kina, tint opp, kuttet i porsjoner av lavtlønnede kinesere, fryst ned igjen og skipet videre til Europa.
Foto: Hege S. Hovland
Laksen som er brukt heter oncorhynchus gorbuscha på latin. I dagligtale brukes gjerne pink salmon. Pink selges gjerne i hermetisert form, og har over tid oppnådd vesentlig lavere priser enn atlantisk laks – til tross for at sistnevnte omsettes i flere ganger større kvantum globalt.
Rent kvalitetsmessig er det langt å gå fra såkalt double-frozen pink til fersk atlantisk laks. Miljømessig er produktet heller ikke spesielt bærekraftig, særlig med hensyn til en målsetning om kortreist mat.
Men den er billig.
Velbekomme!