Grieg Seafoods slakteri på Simanes like utenfor Alta ligger 20 nautiske mil unna nærmeste oppdrettslokalitet. – Husk at Finnmark er større enn Danmark. Logistikk er en utfordring her i Finnmark, sier regionsdirektør Håkon Volden i Grieg Seafood Finnmark. Han har jobbet med laks siden han var åtte år gammel.
– Vi har 120 tonn per skift, sier Volden om slaktekapasiteten på Simanes. – Vi har en prognose på 25.000 tonn laks og ørret i 2013, legger han til. iLaks treffer han i selskapets lokaler i sentrum av Alta. Det er varmt, og Volden stiller i kortermet skjorte og kortebukse på jobb idag.
Han tror på et godt laksemarked i tiden fremover. – Jeg er veldig positiv da. Med bakgrunn i konsumet. Det er jo et veldig bra produkt. I den grad jeg prøver å være uavhengig, så er det et kjempebra produkt. Det vokser, og det er et anvendelig produkt.
Volden har jobbet både på salg og produksjon av laks.
– Jeg har gjort alt. Jeg begynte da jeg var åtte år. Jeg har sannsynligvis bransjens dyreste utdannelse, sier han og flirer. Noen lang utdannelse har det ikke vært tid til.
Volden Group ble etablert av Håkons far, Harald Volden.
– Han startet med Jon Simonsen på 70-tallet i Hammerfest. Det er gunstigere i Vest-Finnmark versus Øst-Finnmark med hensyn til vanntemperaturer, forklarer han. – Så i 1983 flyttet begge to til Bjugn, og da skilte de lag. Da avviklet de partnerskapet. Da flyttet min far hjem, og startet her i Alta, sier han.
– Lengre utdannelse måtte avbrytes, min far ble syk, så jeg måtte overta, sier han. I 2007 fusjonerte Volden Group med bergenske Grieg Seafood.
– Jeg tror den jevne nordmann er stolt av norsk laks. Det mediebildet som presenteres tror jeg ikke er representativt for hva folk mener. Også de politiske representanter. Det har utviklet seg til storindustri og unik teknologi – det er ikke bare produktet. Systemet rundt forvaltningen, forvaltningen er jo bra i Norge, en kan ikke si noe annet.
I likhet med iLaks’ redaktør er Volden en ivrig syklist.
– Jeg gjør det for det er fint for hodet og godt for kroppen. Det er en bonus, sier han. Han har blant annet syklet Oslo-Paris, alene, og deltatt i rittet Offroad Finnmark. – Det går herfra og opp til Masi, så krysser du over mot Karasjok, og over Vidda tilbake til Alta. 300 kilometer på et døgn.
Han skulle gjerne syklet enda mer, men har ikke tid til det i en travel jobb i Grieg Seafood.
– Det er tid som er begrensning, sier Volden.