Liten endring i medikamentbruk til oppdrettsfisk

529

I følge statistikk fra Folkehelseinstituttet øker salget av legemidler til bruk mot lakselus. Veterinærinstituttet vil imidlertid understreke at salget av legemidler fra grossist ikke nødvendigvis gjenspeiler hvor mye som er brukt til behandling av oppdrettsfisk i felt. 

Det er likevel bekymringsfullt med et vedvarende høyt legemiddelforbruk mot lakselus. Det er viktig å ha fokus på etablering av gode behandlings- og forebyggingsregimer, samt bruk av ikke-medikamentelle tiltak for å bevare effekten av legemidler mot lakselus til bruk i perioder med høyt smittepress, skriver Veterinærinstituttet på sine hjemmesider.

Salget av antibakterielle midler til behandling av oppdrettsfisk i Norge har vært stabilt lavt i perioden 2003-2013, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet. Det lave forbruket gjør at noen få flere eller færre sykdomsutbrudd kan gi store prosentvis endringer i forbruket av legemidler.

Sett i forhold til biomassen av oppdrettsfisk som produseres er endringene i salget av antibakterielle midler til behandling av oppdrettsfisk marginale. Kalkulert biomasse som kunne behandles med én kur med antibakterielle midler utgjorde i årene 2003-2013 fra 0,4 prosent til 1 prosent av produsert biomasse. En vesentlig andel av forbruket av antibakterielle midler i 2012 og 2013 skyldtes et moderat antall utbrudd av kaldtvannsvibriose i Nord-Norge.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at salget av midler mot lakselus, målt i kilo, fortsetter å øke. Det var registrert et økt salg av alle virkestoffer mot lakselus, med unntak av cypermetrin og azametifos. Størst økning var det i salget av kitinsyntesehemmerne diflubenzuron og teflubenzuron.  Når det tas hensyn til dosering av de forskjellige midlene er imidlertid antallet estimerte behandlinger mot lakselus på samme nivå i 2012 og 2013.

Utviklingen i salg i 2013 tyder på fortsatt høy grad av resistens mot legemidler i norske lakselus. Reduksjon i salg av azametifos kan tyde på manglende effekt av dette middelet, i tillegg til at doseringen ofte reduseres når det brukes i kombinasjonsbehandling med andre midler. Resistens mot noen av midlene mot lakselus kan ha resultert i økt salg av andre midler.