Venstre gikk til valg på å fjerne den særnorske importtollen på ost. I forbindelse med samarbeidet med KrF har det nå oppstått åpen uenighet om temaet innad i Venstres stortingsgruppe. Frykten for tollsanksjoner fra EU gjør at FHL, NSL og Norges Fiskarlag nå går ut og advarer mot norsk tollvern.
Da de rødgrønne i fjor økte ostetollen, var Venstre veldig klare: Denne skulle bort, og det raskt. Etter at Høyres Svein Flåtten hadde skapt usikkerhet om Høyre faktisk ville gjøre noe med dette, sa nestleder Ola Elvestuen den 7. juli følgende til NTB: ”Det er skapt en usikkerhet. Derfor vil jeg være så tydelig jeg kan på at ostetollen på flere hundre prosent skal reverseres av en borgerlig regjering. Dette arbeidet må starte med en gang etter en valgseier.”
Elvestuen sa videre at ostetollen på flere hundre prosent på enkelte oster var proteksjonistisk og uheldig både for norsk og europeisk næringsliv, ifølge Minerva.
Ifølge Minerva er det åpen uenighet innad i Venstres stortingsgruppe, og man kan ikke ta utfallet for gitt. Det skal være et flertall i Stortingsgruppen som vil beholde ostetollen.
”Å reversere tollen nå, ett år etter at den er innført, skaper ikke den nødvendige forutsigbarheten for dem som skal drive i bransjen”, sa Venstres næringspolitiske talsperson Pål Farstad til Nationen i går.
Farstad vil ha noe igjen for andre næringer for å reversere en ordning som skader norske forbrukere. Stortingsrepresentant André Skjelstad sier han ikke ser noen grunn til å endre tollen, nå som vedtak er gjort.
– Næringsmiddelindustrien må ha forutsigbarhet. I Venstres program står det at vi skal diskutere importvernet i forbindelse med en ny WTO-avtale. Her er det ikke snakk om noe slikt, sier han til Nationen.
Minerva-journalist Jan Arild Snoen er klar i sitt syn på hva Venstre bør vektlegge i denne saken:
– Jeg synes Venstre bør legge mer vekt på den forutsigbarheten som ligger i at velgerne kan stole på at Venstre faktisk vil gjennomføre det de lovet før valget, og mindre på den forutsigbarheten som ligger i at et privilegium gitt til en pressgruppe aldri kan fjernes.
Dersom Venstre nå vil beholde ostetollen er det uredelig: Venstre har gått til valg på å fjerne den. Nå har de anledning til å skape flertall for det. Noe annet ville være å føre både velgerne og sine samarbeidspartnere på Stortinget bak lyset, kommenterer Snoen.