Navnet dufter av fersk sjømat. I Belgia og Frankrike er det mest kjent som Le Roi, i Norge forbundet med verdens nest største lakseoppdretter, samt styreformannen hos den aller største. Holmen som ligger inneklemt mellom Sotra og Hjellestad like ved Flesland flyplass.
Den er lett synlig for de som kommer sørfra med fly til Bergen. Skal en ta den i nærmere øyesyn, er det greiest å ta fergen mellom Klokkarvik og Hjellestad. Etter kun fem minutter fra fergeleiet på Klokkarvik, sør på Sotra, klapper «Sundferja» til kai på Lerøy. Fem-seks biler triller ombord. Sommerturister fra Bergen. For det er det Lerøy er nå; en hytteperle for bergensere. Også for Lerøy-familien, som har flere hytter på Lerøy.
Det var her det begynte. Nærmere bestemt i 1899. Da begynte den 20-årige fiskeren Ole Mikkel Lerøen å ro de 12 sjømilene fra Lerøy til Bergen med en stor fiskekiste full av levende fisk på slep. Flere ganger i uken. Turen tok normalt åtte til tolv timer, avhengig av vær og vind, inn til Torgutstikkeren, ifølge boken ”Det beste fra havet gjennom hundre år”.
Foruten de mange sommerhusene, er det klare merker av militær aktivitet på Lerøy. Med sin strategiske posisjon midt i innseilingen sør for Bergen, har Lerøy Kystfort både torpedobatterier og minestasjon her.
Like sør for Lerøy ligger oppdrettslokaliteten Buarøy. Fôrflåten «Reidar» betjener Lerøy Sjøtrolls store plastringer. Nå, i midten av juni, har sjøtemperaturene tatt seg opp, og det er god aktivitet i fôringen av laksen.
Ole Mikkel Lerøen fisket og sto selv for salget. Etter hvert fikk han råd til hybel i byen, og startet egen fiskeforretning. Idet sønnen Hallvard Lerøy etablerte eksportfirmaet med samme navn i 1939, tok Lerøy steget ut i verden. De neste tiårene skulle dette selskapet utvikle seg til å bli landets største fiskeeksportør. I 1969 tok Hallvards sønn Hallvard jr over rollen som disponent.
Like før årtusenskiftet gikk selskapet tilbake til røttene, og kjøpte seg inn i produksjonsleddet for fisk. Nå var det for lengst en ny generasjon bak rattet. I Ole-Eirik Lerøys regi skulle Hallvard Lerøy AS omformes fra en stor, men finansielt haltende fiskeeksportør til et av verdens største integrerte sjømatfirma.
Lerøy-familien solgte seg ut av selskapet krakkhøsten 2008, etter et fiendtlig oppkjøp av Austevoll Seafood. Austevoll Seafood holder forøvrig til på Storebø, en kort båttur like over Korsfjorden sør for Lerøy.
Ole-Eirik Lerøy forsvant ut, og gikk seinere inn i styret til konkurrenten Marine Harvest. I dag er det kun hans lillebror Knut Hallvard som bærer videre Lerøy-familiens stolte tradisjoner på Bontelabo i Bergen. Med en børsverdi på 8,6 milliarder kroner lever Lerøy-navnet i beste velgående. Og kjernen i selskapets strategi er den samme som for 114 år siden: Blodfersk sjømat av ypperste kvalitet.