Lei av sponsing av tapsbedrifter

556

I et intervju med Journalisten kaller klubbleder i Dagens Næringsliv, Åsne Haugli, NHSTs langvarige satsing på sine tapsbringende datterselskaper som «absurd» og «demotiverende».

NHSTs viktigste eiendel er Dagens Næringsliv. Avisen er svært lønnsom, sammenlignet med en hvilken som helst norsk avis, men har et begrenset vekstpotensial. Dermed har styret valget mellom å utbetale overskuddet i utbytte til eierne, eller bruke penger på å vokse innen andre virksomheter. NHST-styret har valgt det siste. Det har ikke vært en spesielt lønnsom strategi.

NHST Media Group har satset friskt på aviser og nettsteder innenfor shipping, olje og gass, sjømat og fornybar energi. Samlet har problemselskapene Recharge, Smartcom, Europower og Nautical Charts tapt over 100 millioner kroner bare siden 2010. IntraFish Media, som blant annet eier Fiskeribladet Fiskaren, har tapt et tilsvarende beløp siden NHST gikk inn på eiersiden i 2000.

NHST-konsernett la nylig frem et nullresultat for 2013 – etter at DN tjente 102 millioner kroner. Det er i hovedsak DNs årlige overskudd som har satt NHST i stand til å holde de øvrige satsingene flytende. Konsernsjef Gunnar Bjørkavåg avviser at det har vært snakk om en årelating eller melking av DN for å satse på andre prosjekter. Han er slett ikke enig i klubbleder Åsne Hauglis kritikk.

– Hun har lite å klage over, sier Bjørkavåg til Journalisten. – Avisa har langt flere journalister, abonnenter og lesere enn da jeg startet i jobben som konsernsjef i 2000. Jeg er meget godt fornøyd med DNs utvikling.

– Vi ble enige om at avisa måtte trappe kraftig opp for å være konkurransedyktig i det nye årtusenet. Siden den gang er DNs kostnader bygget opp fra i underkant av 400 millioner kroner til rundt 700 millioner i året. Det er vel ingen avis i Vest-Europa det realtivt sett er blitt satset så mye på i disse årene? sier han, og viser til satsingen på Gazellene, D2-bilaget og forbruker- og livsstilstoff.  

Bjørkavåg poengterer at konsernstyret foretar selvstendige businessvurderinger for nye satsinger.

– Vi baserer oss ikke på at vi har penger fra DN til å bruke. Prosjektene våre er egne aksjeselskaper og vi kunne ha lånefinansiert dem, foretatt emisjoner, funnet partnere eller andre finansieringsformer. Men vi har ikke lånt penger og satt oss i gjeld, sier han til Journalisten.