Lavere slaktevolum dempet Bakkafrost-resultatet i Q1

Nyheter
929

Den færøyske oppdretteren hadde en rekke utfordringer i årets første kvartal.

Bakkafrost-gruppen leverte en operasjonell EBIT på 248,1 millioner danske kroner, etter å ha slaktet 17.935 tonn laks i årets første kvartal. 10.667 tonn av dette ble slaktet på Færøyene, mens 7.268 tonn var slaktetvolumet i Skottland. I Q1 2019 slaktet oppdretteren 13.707 tonn laks på Færøyene.

Totalt satte Bakkafrost ut 3,3 millioner smolt (2,3 millioner smolt på Færøyene og en million smolt i Skottland) i dette kvartalet.

EBIT påvirket av lavere slaktevolum
I kvartalsrapporten går det fram at oppdrettsdivisjonen og VAP-segmentet (value added processing) kombinert hadde en operasjonell EBIT på 192,1 millioner danske kroner, som er ned fra 231,1 millioner danske kroner under samme kvartal i fjor. EBIT per kilo endte på 18,01 danske kroner, også dette ned fra 16,86 danske kroner i Q1 2019.

Bakkafrost sitt hovedkontor i Glyvrar. FOTO: Ole Alexander Saue

VAP-segmentet alene landet på -10,8 millioner danske kroner i operasjonell EBIT. I Q1 2019 endte dette på 1,3 millioner danske kroner.

EBITDA for FOF-segmentet (fiskemel, olje og fôr) endte på 40,2 millioner danske kroner, mens det i Q1 2019 var på 65,3 millioner danske kroner. Havsbrún anskaffet 64.807 tonn fôrråstoff i kvartalet, ned fra 115.530 tonn under samme kvartal i fjor.

Den operasjonelle EBITen til oppdrettsdivisjonen på Færøyene var 202,9 millioner danske kroner. I Q1 2019 var EBIT på 229,7 millioner danske kroner. I Skottland endte operasjonell EBIT på 29,7 millioner danske kroner.

Ifølge Bakkafrost hadde lavere slaktevolum i kvartalet en negativ effekt på operasjonell EBIT.

– Totalt sett er vi fornøyd med resultatene fra dette utfordrende kvartalet. I tider som dette ser vi styrken i vår integrerte verdikjede, spesielt med betydelig produksjonskapasitet og fleksibilitet i vårt VAP-segment. Raskt har vi vært i stand til å skifte volum fra spotmarkedet til VAP-segmentet for retail-markedet og dermed holdt en høy produksjon, sier administrerende direktør Regin Jacobsen.

Regin Jacobsen i Bakkafrost. FOTO: Ole Alexander Saue.

Utfordringer
Utfordringene som listes opp av Jacobsen er: En uvanlig stormfull januar, som reduserte fiskeriet etter arter, som brukes som råstoff av Havsbrún. I tillegg nevnes ekstremværet som tok livet av rundt 1,2 millioner fisk, og kostet selskapet rundt 23,4 millioner danske kroner. Forventet slaktevolum for 2020 justeres på grunn av dette ned fra 57.000 tonn til 50.000 tonn HOG på Færøyene. Bakkafrost guider et forventet slaktevolum på 39.000 tonn HOG i Skottland.

Nær sagt selvfølgelig nevnes også koronautbruddet, som har gitt fall i spotprisen på laks og logistikkproblemer.

– Det blir interessant å se om det store antallet nye forbrukere, som kjøper laks fra supermarkedene, vil være en del av den økende etterspørselen etter laks, når HORECA-segmentet (hotell, restaurant og catering) åpnes igjen i løpet av de neste ukene og månedene, sier Jacobsen.

Av oppløftende ting nevnes en positiv utvikling i Skottland.

– De konkrete resultatene forventes imidlertid ikke å bli realisert før sent i år, understrekes det fra Jacobsen.

Det trekkes også at den biologiske utviklingen er god med sterk vekst både på Færøyene og i Skottland.

Bakkafrost netto rentebærende gjeld ved utgangen av kvartalet var 988,5 millioner danske kroner, sammenlignet med 522 millioner danske kroner ved utgangen av samme kvartal i fjor.