Oppdrettsveteran vil produsere 100.000 tonn laks på land i Portugal

Nyheter
1592

Nordfjordingen Arve Gravdal har jobbet i mange år med å få realisert planer om å slå seg opp på landbasert laks. Nå prøver han igjen.

Denne gangen er det et helt nytt selskap, døpt Maiken Foods, som skal fronte satsingen. Måløyfirmaet, som ble stiftet tidligere i vinter, jakter nå 50 millioner kroner i frisk kapital for å bygge et oppdrettsanlegg ved badebyen Figueira da Foz i Portugal.

Ambisjonen er å produsere hele 100.000 tonn laks i det planlagte RAS-anlegget, en kort biltur nord for Lisboa.

Prosjektet er altså i størrelse ikke ulikt Quality Salmons storsatsing i Sotenäs kommune i Vest-Sverige. Her er investeringsrammen 17-20 milliarder svenske kroner.

Les også: Oslo-firma vil bygge Europas største matfiskanlegg for laks – får leie 140 hektar stort areal av svensk kommune

200 millioner
For 50 millioner kroner vil nye investorer få en 25 prosents andel av oppstartselskapet, som følgelig prises til 200 millioner kroner. 

«Investeringen vil dekke Capex og Opex for de første tankene frem til slakt, samt en feasability study og pre-engineering for 100.000-tonns-anlegget», heter det i pressematerialet iLaks har mottatt.

Slik ser Maiken Foods for seg anlegget i Portugal. Illustrasjon: Maiken Foods

Ifølge dette materialet skal de første tankene være i drift i løpet av andre kvartal 2021. De første større «industriskala-tankene», som allerede skal være bygget, vil komme i drift i fjerde kvartal i år.

Arve Gravdal er eneeier, gründer og styreleder i Maiken Foods. Maiken Foods ble forøvrig registrert i Brønnøysund-registeret den 8. februar med en aksjekapital på 100.000 kroner.

Veteran
Det er imidlertid ikke første gangen Gravdal jakter penger til laks på land.

Arve Gravdal har i mange år ledet Niri, som har drevet produksjon av laks i en tank på land i Skottland. Det har ikke vært en ubetinget suksess. Det Måløy-baserte selskapet har tapt store penger siden oppstart i 2006.

Niri har senere skiftet navn til Onshore Technologies. Dette selskapet omsatte for 1,5 millioner kroner og fikk et driftsresultat på -1,6 millioner kroner i 2019.

I november 2018 ble det kjent at investor Terje Mikalsen og partner Arve Gravdal fikk hjelp fra Fearnley Securities til å hente 40 millioner kroner i emisjon. De nye aksjonærene ville da få rundt en tredjedel av aksjene i selskapet EFC Scotland, hvor resten eies av Mikalsen og Gravdal. 

EFC hadde på dette tidspunkt overtatt et mindre oppdrettsanlegg i Campbeltown i Skottland. Og planen var også å bygge et landbasert anlegg, for 6.000 tonn laks, på Lista i Farsund kommune. Dette er forøvrig hjemtraktene til Mikalsen.

iLaks har kontaktet Arve Gravdal og Maiken Foods for en kommentar til denne saken.