Seriegründer bak nytt landbasert prosjekt: – Jeg er forberedt på at havbruksnæringen vil si at dette ikke kommer til å virke

Nyheter
2109

Terje Mikalsen og partner Arne Gravdal får hjelp fra Fearnley Securities til å hente 40 millioner kroner i emisjon.

De nye aksjonærene vil få rundt en tredjedel av aksjene i selskapet EFC Scotland, hvor resten eies av Mikalsen og Gravdal, skriver Dagens Næringsliv.

EFC har nylig overtatt et mindre oppdrettsanlegg i Campbeltown i Skottland, og planen er også å bygge et landbasert anlegg på Lista i Farsund kommune i Vest-Agder. Dette er forøvrig hjemtraktene til Mikalsen.

Anleggene skal produsere eget fôr
Ifølge Mikalsen skal de landbaserte oppdrettsanleggene fange den CO2-en som fisken selv produserer, og bruke den til produksjon av bakterier som gjøres om til proteiner. Dette vil dekke rundt halvparten av fiskens proteinbehov.

– Dette har ikke vært gjort tidligere med CO2 fra egen fisk. Prosessen vil lage høyverdig rent fôr og redusere bruken av importert soyamel. Vi skal integrere oppdrett med et elektrolyseanlegg hvor vann blir spaltet til oksygen og hydrogen. Det trengs store mengder oksygen til fisken, og resten av oksygenet sammen med hydrogenet og den innfangede CO2-en skal altså benyttes til å lage protein via bakterier. Dette er kjent teknologi. Elektrolysen avgir også store mengder varme som kan brukes til å tørke slam og det proteinet man lager, samt regulere temperaturen i oppdrettstankene, sier Mikalsen.

Arve Gravdal skal jobbe sammen med Terje Mikalsen. FOTO: Niri

På spørsmål om han er sikker på at denne metoden vil virke, svarer Mikalsen:

– Jeg er forberedt på at havbruksnæringen vil si at dette ikke kommer til å virke, fordi ingen har gjort dette tidligere. Men det er ikke riktig. Min partner Arve Gravdal har drevet frem voksen fisk i Skottland. Jeg har selv sett den, sier Mikalsen.

Arne Gravdal har de seneste årene ledet selskapet Niri, som har drevet produksjon av laks i lukket merd på land i Skottland. Det Måløy-baserte selskapet har tapt store penger siden oppstart i 2006, og gikk 4,6 millioner kroner i minus i 2017.

– Artigste eventyret jeg har vært borti
Mikalsen stod blant annet bak Norsk Data og Hafslund Nycomed, men har ingen bakgrunn fra oppdrett.

– Jeg har en tendens til å rote meg borti ting jeg i utgangspunktet ikke har greie på. Det er vel det artigste eventyret jeg har vært borti, men dette har jeg virkelig stor tro på. For vi snakker om å revolusjonere landbasert oppdrett, sier han til avisen, og legger til at de allerede har etablert et samarbeid med blant andre matvarekjeden Marks & Spencer.