– Laksen er en Tesla

864

– Lakselus er den største utfordringen. Fôr er det ikke, Einar (Wathne – EWOS – red. anm.) tar seg av det, sier Aarskog. Han presenterer en liste på 30 tiltak Marine Harvest har satt i gang for å få bukt med lusproblemet. Bekjempelse av lakselus er helt på topp på agendaen til verdens største fiskeoppdretter.

– Lus er en game changer, sier Aarskog. – La oss fikse dette før vi kan vokse. Vi er åpne for alle muligheter. Vi har én utfordring. Den er i alle land. Det er lakselus.

Aarskog sammenligner laks med den eksklusive og energigjerrige sports-el-bilen Tesla versus kjøttproduksjon som rene miljøsinker.

– Jeg vil si at laksen er en Tesla, sier han. Mens laksen bruker 1,2 kilo tørrfôr for å produsere ett kilo fiskekjøtt, bruker for eksempel storfe åtte kilo fôr for å produsere ett kilo kjøtt. I et bærekraftperspektiv er det lett match.

Aarskog vil gjerne tilrettelegge for økning i Norges lakseproduksjon, men vil kvitte seg med lakselus som er en kilde til både driftsutfordringer og, ikke minst, omdømmeslitasje for oppdrettsnæringen.

– Vi er positive, men la oss finne en løsning først, sier konserntoppen.