Alarmen går: Gravide kvinner, barn og unge, det kan være farlig å spise oppdrettslaks.
Så er det på ‘an igjen. Tabloidpressen trykker sin årlige «nå er det farlig å spise laks»-artikkel, og gir den bred spalteplass. Både VG og Dagbladet rydder førstesiden.
Rent nyhetsmessig er dette unektelig godt stoff, siden alle «vet» at sjømat er sunt. Fisk er sunt, året rundt, har vi fått høre gjennom hele oppveksten. Idet forskere, denne gang fra Haukeland Sykehus, sier det stikk motsatte, vekker det nysgjerrighet og interesse. Det er et avvik fra normalen. Ja, det har god nyhetsverdi.
Essensen i den nevnte artikkelen fremstår imidlertid som noe ullen. Spesiallege Anne-Lise Bjørke Monsens påstand står i skarp kontrast til det norske helsemyndigheter gir av råd, som sier at giftstoffene er godt under de tillatte grensene.
– Det finnes stoffer i oppdrettslaks som det ikke er fastsatt grenseverdier for, det betyr bare at man ikke har tilstrekkelig kunnskap om disse og om de også kan være potensielt skadelige stoffer. Vi mener det er nødvendig med en føre-var-tankegang, sier hun.
Bjørke Monsen peker altså på usikkerhet, utilstrekkelig kunnskap og tar til orde for føre-var-tankegang.
Det er fristende å spørre hva en bør erstatte oppdrettsfisken med. Skal vi heller spise villaks? Rødt kjøtt, fôret opp med en fôrfaktor på 8:1? Broiler, avlet frem på kraftfôr i seks uker før slakt? Er det mer bærekraftig? Fetende bacon eller koteletter? Eller kanskje mais, som kan gi betennelse i kroppen ved høyt inntak?
Miljøgifter er det i all industrielt produsert mat. Men all mat som selges i norske ferskvaredisker er også gjenstand for en lang rekke tester og er godkjent av norske og internasjonale myndigheter. Samtidig bør en spørre seg om hvilke helsegevinster en går glipp av ved å snevre inn på kostholdet – ikke minst av sjømat.
Hvis det, mot formodning, viser seg at det er farlig å spise oppdrettslaks, antar jeg at myndighetene griper inn. Da vil lakseoppdretterne sammen med fôrprodusentene gjøre endringer i fôrmenyen, og luke bort de eventuelle helseskadelige stoffene i fiskefôret. Slik at det igjen blir sunt å spise fisk.
Enn så lenge velger jeg å spise min sushi, uten bekymring. Også i agurktider.