Laks er viktig for Torsken

473

Nordnorske småkommuner er begynt å glede seg til å få oppdrettspenger.

45 nye oppdrettstillateseler skal selges i 2014. For hver tillatelse som blir gitt, får kommunene 10,76 millioner kroner. Det vil gi kommunene 481 millioner kroner. Oppdrettspengene vil få stor betydning for små kommuner, mange sliter tungt.

Kommunene har også fått et sterkt «ego-incitament».  Dersom kommunene får oppdretterne til å etablere en ny tillatelse helt i sin kommune, beholder kommunen alle pengene. Etablerer oppdretterne virksomhet i to kommuner, må to kommuner dele 10,76 millioner kroner.

En av kommunene som følger spent med på hva som skjer, er Torsken kommune på Senja. NRS-eide Nor Seafood har fått tilsagn om to oppdrettstillatelser. Det samme har Wilsgård Fiskeoppdrett, som også har kontor i Torsken.

-Begge selskap har virksomhet i flere kommuner, sier ordfører Fred Flakstad til iLaks. Det er derfor veldig lite sannsynlig at Torsken får 40 nye millioner fra laksen.

Flakstad har likevel klare tanker om hva Torsken skal bruke eventuelle oppdrettsmillioner på.

-Vi står på Robek-listen (liste over kommuner med dårlig økonomi). Vi har et underskudd på 17,8 millioner kroner som må dekkes inn. Videre har vi behov for å gjøre nye investeringer for å være attraktive for næringslivet. Det gjelder vann og vei. Vannverket trenger en oppgradering og de kommunale veiene er ikke tilpasset dagens tungtransport, sier Flakstad.

Han synes for øvrig det er litt urettferdig at kommunene først får tilbud om oppdrettspenger nå.

-Kommuner som har vært oppdrettsvennlige er i mindre grad i posisjon til å få nye oppdrettstillatelser enn kommuner som har vært oppdrettsuvennlige. Uvennlige kommuner har ledige areal til oppdrett, mens oppdrettsvennlige kommuner allerede har utnyttet sine beste arealer, mener Torsken-ordføreren. Han tar derfor til orde for at kommunene i stedet burde få en årlig avgift fra oppdrettsnæringen.

Ordfører Ronny Grindstein i Gratangen kommune venter også på oppdrettspenger. Gratangslaks har fått tilsagn om en oppdrettstillatelse.

-10 millioner kroner er både mye og lite. Vi har et totalbudsjett på 100-110 millioner kroner. En tillatelse utgjør dermed opptil 10 prosent av årets budsjett. Det er mye penger. På den annen side er det lite penger. 10 millioner kroner fordelt på 40 år, er veldig lite og det er i et slikt perspektiv jeg bedømmer vederlaget, sier Grindstein. Han vil ha en arealavgift eller en produksjonsavgift i stedet.

30 av 45 nye oppdrettstillatelser er tildelt. Den siste gruppen skal tildeles senere denne våren.

Etter planen skal oppdrettskommunene få penger i fjerde kvartal.