New Zealands genetiske kompetanse innen husdyravl utnyttes til å effektivisere islandsk lakseavl. Stofnfiskur, en av verdens fremste rognprodusenter av atlantisk laks, samarbeider med AgResearch for å utvikle metoder til genomikkseleksjon av laks.
Islandske Stofnfiskur HF og AgResearch, New Zealands ledende forskningsinstitusjon, samarbeider med å heve effektiviteten av sitt avlsprogram på laks med og bruke moderne genomikkmetoder allerede utviklet for sau.
Den unike helsestatusen på stamfisken til Stofnfiskur på Island gjør at rogn kan eksporteres til omtrent alle lakseproduserende land i verden.
Stofnfiskur har drevet avlsprogrammet sitt siden 1991. Saga-stammen er basert på import av norske stammer på 80-tallet. Dr. Jonas Jonasson, konsernsjef i Stofnfiskur, sier at de nå har som mål å selektere enda bedre stamfisk basert på genetiske fortrinn, for å øke produksjons-effektiviteten, og å øke motstandsevnen mot de vanlige bakterie-, virussykdommer og parasitter. Dette vil redusere produksjonskostnadene for Stofnfiskur sine kunder.
– AgResearch har tidligere utviklet metoder og verktøy som kan forandre fremtidens seleksjon og avl på sau. Disse, inkludert SNP chips, er nå tilgjengelig for saueprodusenter og forskere, sier John McEwan senior forsker hos AgResearch Animal Genomic.
På slutten av fjoråret vart et nytt prosjekt, Genomics for Production and Security, startet opp i New Zealand. Dette bygger videre på tidligere arbeid med det mål å kunne bruke det på andre arter, slik som for atlantisk laks.
Stofnfiskur har brukt AgResearch i mange år til å spore avkom tilbake til foreldrene, og til å utvikle tester for IPN-viruset basert på QTL markører.
– Den nye avtalen vil ta samarbeidet til et helt nytt nivå. Dette er spesielt interessant arbeid siden teknikkene som blir utviklet for Stofnfiskur sitt veldig strukturerte avlsprogram, kan fortløpende bli overført til mange andre arter som det avles på her på New Zealand,” sier McEwan.
– Overlevelse til slakting er en av de viktigste egenskapene å forbedre i avlsarbeidet på laks. Målet er at vi kan utvikle metoder basert på genomiske metoder, som vil øke resistensen mot de sykdommer og parasitter som i dag er et stort problem i lakseoppdrett over hele verden, sier Jonasson.