Lærer av danskene

499

Flaskehalser i de fleste lakseproduserende regioner i verden har sparket i gang en intens diskusjon rundt landbaserte resirkuleringsanlegg. Anleggene planlegges bygget i tradisjonelle produsentland, men også i sluttmarkedet for laksen. Trond Williksen og AKVA Group vil være med.

Men det er ikke laksestormakten Norge som går i front i utviklingen. Bortskjemt med, for alle praktiske forhold, ubegrenset tilgang på ferskvann og sjøvann, har ikke resirkuleringsteknologi og landanlegg hatt særlig fokus og prioritet. Det er nabolandet Danmark som har ledet an utviklingen.

Konsernsjef Trond Williksen i utstyrsprodusenten AKVA Group bekrefter dette.

– Ja, det er riktig. Også i AKVA ligger hovedkompetansen på området i Danmark, skriver han i en epost fra Chile. – Det er historisk betinget, legger han til.

Danskene har holdt på med vannrensningsteknologi i tre tiår. Et selskap som Billund Aquaculture står bak bygging av rundt 100 anlegg. De danske anleggene er imidlertid ikke utviklet på atlantisk laks, men på ørret, ål og andre oppdrettsarter. Dette er en annen type teknologi og kompetanse enn et tradisjonelt norsk smoltanlegg basert på rennende elvevann.

– Danmark har alltid vært ledende på vannbehandling og resirkuleringsteknologi i oppdrett og en spesialisert anvendelse av denne kompetansen, sier Williksen. – Det er forøvrig også sterke miljøer i USA.

Akva Groups aktivitet innen resirkuleringsanlegg har vært et satsingsområde i flere år, men har ikke tatt av. I 2012 utgjorde segmentet 11 prosent av omsetningen i det børsnoterte selskapet.

Williksen peker på at dette er tidligfaseteknologi innen havbruk, men legger til: – Det kommer nå. Det er stor interesse også hos oss.