Kvidul snudde underveis i folkefinanseringen: – Man setter jo et minstemål, men vi ønsker å innhente mere kapital

Nyheter
0
Plan B klar i løpet av juni.

Etter å ha forlenget tegningsfristen nådde Kvidul minstekravet, med tegninger på i overkant av 17,8 millioner kroner i emisjonen gjennom Folkeinvest. Til tross for dette, snudde selskapets ledelse og styre. De kansellerte emisjonen, og med det ble alle tegningene strøket, rundt 640 i tallet.

– Kanselleringen var ene og alene en beslutning som ble tatt i forhold til folkefinansiering. I forhold til Folkeinvest-emisjonen hadde vi satt høye mål, det er få kampanjer som gjennomføres i størrelsesorden 17 til 50 millioner kroner, sier Stein Roger Dalheim, CEO i Kvidul til iLaks.

– Er du skuffet over at det gikk såpass svakt, selv om 17,8 millioner er relativt sett, mye for en plattform som Folkeinvest.no?

– Vi var klar over utfordringene og fikk jo en veldig bra start ved forrige emisjon da vi kom opp i 13 millioner kroner, men det stilnet av i påska og senere. Det gjenspeiler vel situasjonen rundt oss, sier Dalheim.

Tidlig optimist med verdensrekord
For én måned siden var optimismen langt større hos ledelsen og styret i Kvidul. Den 1. april sendte Dalheim ut følgende melding til alle som fulgte dem på Folkeinvest.

– Vi har nå satt uoffisiell «verdensrekord» i antall følgere av vår kampanje på Folkeinvest, med snart 2.700 registrerte følgere! Hele 250 investorer har allerede forhåndstegnet aksjer i emisjonen, men det er fortsatt muligheter til å sikre seg aksjer ved forhåndstegning, skrev Dalheim i meldingen.

Dalheim presenterer deler av det som planlegges i Åfjord kommune. (Foto: Steve Hernes)

Resultatet av kampanjen gjennom Folkeinvest.no ble til slutt ikke som Kvidul håpet på.

– Underveis så vi at utviklingen ikke var som påregnet. Vi kansellerte den før tegningsvinduets slutt, og går for alternativ finansiering. Vi er i gang med den nå, men vi ønsker ikke å si noe mer om det i denne omgang, sier Dalheim.

– Men dere nådde jo kravet til minstetegning?

Ja, det var opp til oss. Vi ønsket ikke å etablere den ordninga da. Vi går over på en annen strategi i forhold til finansiering, når vi så at det var på det nivået. Man setter jo et minstemål, men vi ønsker å innhente mere kapital.

– Dere ber folk tegne aksjer, det er gjennomført forhåndstegninger, og det foreligger et krav om minstetegning. Når det kravet er innfridd, er det da fair å kansellere emisjonen, ovenfor de som har tegnet seg?

 – Det er jo et spørsmål, men det er jo noe selskapet har sin rett til, i forhold til avtalen med Folkeinvest, så den er jo klar.

Men er det greit ovenfor de enkeltpersonene som har investert, når minstekravet er oppnådd?

– Ja, de har ikke investert, de har tegnet seg for investering. Så det kan vi ikke diskutere. Det er en beslutning det er opp til styret å ta, hele veien i prosessen.

– Men spørsmålet var, om det var fair ovenfor de enkeltpersonene som hadde tegnet seg?

– Det har jeg ikke noen kommentar til, om det er fair eller ikke. Vi må tenke på selskapet i denne sammenhengen, og utviklingen av selskapet, sier Dalheim.

Les mer: På vei for å hente 700 millioner kroner i ruskevær og ukjent farvann

Stein Roger Dalheim, ved Leiv Erikssonsenteret i Trondeim, der Kvidul har sitt hovedkontor. (Foto: Steve Hernes)

Plan B klar i løpet av juni
Før emisjonen kunne Dalheim fortelle at de hadde en plan B, dersom de ikke lyktes med å hente tilstrekkelig kapital gjennom Folkeinvest.no. Kvidul arbeider nå med å få tilført 50 millioner kroner  gjennom en rettet emisjon mot konkrete aktører. Denne vil sikre Kvidul den fremdrift og armslag selskapet trenger fremover.

– Når regner dere med å ha gjennomført emisjonen på 50 millioner kroner?

– Den legger vi opp til skal være gjennomført i løpet av juni måned, sier Dalheim.

Planene om en større kapitalinnhenting på 700 millioner kroner i tredje kvartal står ved lag. Det skal hentes 250 millioner i form av ny aksjekapital, mens resterende er obligasjonslån.

– Vi holder tidsplanen som er lagt i forbindelse med emisjon i tredje kvartal. Det er positive utviklingstrekk i sjømatnæringen. Særlig gjelder det prisutviklingen. Vi rår ikke over utviklingen i markedet, men vi tror det er mulig å finansiere gode prosjekter, avslutter Stein Roger Dalheim.