På vei for å hente 700 millioner kroner – i ruskevær og ukjent farvann

Nyheter
0

Kvidul starter i dag pengejakten blant folk flest med Folkeinvest.

Det er tidlig morgen ved Pirsenteret i Trondheim. På kvelden og natta før stormet det såpass kraftig at byens politi ba folk flest om å holde seg innendørs. Det var en oppfordring det så ut som trøndere flest også fulgte morgenen etter.

Det er nesten helt  folketomt i bygget Kvidul holder til, men uværet har ikke hindret grunnlegger Stein Roger Dalheim (64), eller hans økonomi, IT og digitaliseringsleder, Rune Olafsen, i å ta turen ned til Pirsenteret. De to er i full gang med å forberede dagens styremøte. Opprinnelig står Kvidul oppført med kontoradresse Powerhouse,  få hundre meter herfra, men ifølge Dalheim vokste de seg ut av lokalene der.

Ved inngangen til Kvidul står en tungt bevæpnet Leiv Eiriksson og tar i mot besøkende til byens pir. Den reiselystne Eriksson har også et eget utleiebygg oppkalt etter seg like i nærheten. Her står han og skuer ut på det opprørte havet og fangeøya Munkholmen, og møter blikket til Kviduls forventningsfulle leder som står i sjøkanten.

Helt nede ved sjøkanten på Pirsenteret, holder Kvidul med Stein Roger Dalheim i spissen til. (Foto: Steve Hernes)

– En må ha et godt prosjekt
Det utkjempes fortsatt krig i Ukraina. Prisen på de fleste råvarer har skutt i været, mens en forventer at renta skal stige i et raskere tempo enn på lenge.

Det er i dette ruskeværet Dalheim vil hente 700 millioner kroner til et landbasert oppdrettseventyr på kysten av Trøndelag. Startskuddet for pengejaktens andre del via Folkeinvest starter i dag.

– Vi lever jo i en underlig verden med krig og uroligheter på børs. Det påvirker jo alt, men det har vært godt trykk på kampanjen, så langt som vi kan se nå, sier gründer og chief executive officer i Kvidul, Stein Roger Dalheim, til iLaks.

– Det er jo uklare bilder for alle fremover, men fortsatt gjelder det at en må ha et godt prosjekt. Det er beste mulighet for å skaffe finansiering. Nå er jo verden vi lever i ustabil akkurat nå. Den grad en ikke er superpessimist og tror alt går ad dundas, har vi rimelig god tro på at prosjektet Kvidul skal finansieres. Det er vi ikke i tvil om, sier Dalheim.

Hans optimisme er det ingenting å si på. For få dager fikk de som hadde meldt sin interesse for å tegne seg for aksjer i Kvidul, følgende gladnyhet via Folkeinvest:

– Vi har nå satt uoffisiell «verdensrekord» i antall følgere av vår kampanje på Folkeinvest, med snart 2.700 registrerte følgere! Hele 250 investorer har allerede forhåndstegnet aksjer i emisjonen, men det er fortsatt muligheter til å sikre seg aksjer ved forhåndstegning, skrev Dalheim i meldingen.

Verdsettes til 21 millioner kroner
Forrige kampanje med Folkeinvest skaffet 13 millioner kroner i kassen. Det verdsatte Kvidul til 14 millioner kroner etter emisjon, da de hadde en million kroner i egenkapital. Nå er verdifastsettelsen 21 millioner kroner før emisjon. Målet er hente opp til 50 millioner, som er maksimalbeløpet ved bruk av såkalt crowd funding. De har satt minimumstegningen til 17 millioner kroner.

Dalheim presenterer deler av det som planlegges i Åfjord.Foto: Steve Hernes)

– Vi ble fascinert av første runde med folkefinansiering, der vi fikk inn et stort antall aksjonærer som er spredt over hele landet.

– Det opplever vi som gode ambassadører, så vi bestemte oss for å kjøre en ny runde, sier Dalheim.

Har dere noen navn på blokka dere vet skal tegne?

– Vi vil ikke gå ut med noe sånt i den fasen vi er i nå.

– Allerede i tredje kvartal skal dere ha hentet inn hele 700 millioner kroner, der 250 millioner er ny egenkapital. Har dere noen intensjonsavtaler med långiver her?

– Vi har helt klart gående prosesser på dette, men vi ønsker ikke å gå inn på konkrete evalueringer eller valg på dette området, sier han.

I løpet av dagen i dag vil både Dalheim og de andre i Kvidul få de første svarene på hvor mange som faktisk investerer egne penger gjennom Folkeinvest.

Stein Roger Dalheim, Kvidul. (Foto: Steve Hernes).

Stein Roger Dalheim opplyser han har kjøpt 170.000 aksjer via sitt selskap Unocum. Det har også flere familiemedlemmer og nærstående også gjort, blant annet Barna Øyvind Dalheim og Kjersti Dalheim, med henholdsvis 100.000 kroner og 15.000 kroner.

Uten bakgrunn fra oppdrettsnæringa
Kvidul har et styre og ledelse uten noen bakgrunn fra oppdrettsnæring. Dalheim uttrykker også at det heller ikke er mange som har slik erfaring i dag, men at de har solid kompetanse på relevante områder.

– Vi innså tidlig at vår oppdrettserfaring i forbindelse med landanlegg var begrenset, og at det var svært få innen oppdrett som hadde skikkelig oppdrettserfaring fra landanlegg.

– I oppstartsfasen har vi søkt ekstern kompetanse, der vi har benyttet fagmiljøene hos RAS leverandører, fagmiljøene i Norconsult, Multiconsult, Tore Løkke, Stjern Entreprenør og andre. Vi vurderte det dit hen at erfaringen fra olje og gass, samt industrierfaring fra regionen var best for å ta de riktige valgene i en ny og fersk bransje som matfiskproduksjon i RAS-anlegg tross alt er, sier Dalheim.

Idar A. Iversen presenteres som rådgiver og chief operating offiser i Kvidul.

Dømt for skatteunndragelser
Idar A. Iversen presenteres som rådgiver og chief operating officer i Kvidul, og er søskenbarnet til Dalheim.

I 2016 ble den da 62 år gamle rigg-gründeren, Idar Arnold Iversen dømt til to års fengsel for å ha unndratt om lag ti millioner kroner i skatt. Åtte måneder ble gjort betinget, ifølge Dagens Næringsliv.

Et par år etter domfellelsen satte Iversen seg ned med søskenbarnet for å klekke ut nye ideer. Gründernes øyne ble først rettet mot ferskvannsrøya i Steinkjer.

Det ble antydet investeringer til flere hundre millioner kroner, og samtaler med investorer i Oslo og London var allerede i gang, og i mars 2018 uttalte Iversen følgende:

– Det har vært klondykestemning i lakseoppdrett. For markedet i Østen, spiller det ingen rolle om det er laks eller ørret de får servert.

Ferskvannsrøye på land nord for Steinkjer ble det ikke noe av. Senere bestemte de seg for å satse langt høyere.

Les mer her: Duo vil produsere 3.000 tonn røye og innlandsørret årlig på land i Steinkjer

Kjenner RAS godt
– Idar A. Iversen og jeg er søskenbarn, og er ikke redde for å ha litt takhøyde. Vi anså det som bra at våre erfaringer er fra forskjellige områder. Min bakgrunn er fra ledelse, kontrakt og industri i Trøndelag, sier han.

– Idar har sin fra olje og gass, der det har vært behov for betydelige investeringer i forbindelse med rigg-satsninger. Så han er kjent med RAS-teknologien fra sine mange år i oljeindustrien, sier Stein Roger Dalheim.

Stein Roger Daheim og Rune Olafsen i Kvidul. (Foto: Steve Hernes).

– Byggeprosjekter er noe vi har erfaring fra. Utfordringen er å gjøre de riktige tingene riktig i forbindelse med definering av anlegg, for å få en god drift med god fiskevelferd. Vi har begge god erfaring fra bygging av organisasjoner, så der er vi godt på vei, fastslår Dalheim.

– Vi ønsker selvsagt å få inn så nær 50 millioner kroner som mulig, da det vil sikre optimal framdrift  i prosjekteringen. Vi har imidlertid lagt alternative planer for gjennomføring dersom emisjonsbeløpet blir mindre, sier han.

– Skulle det ikke bli tilstrekkelig kapital på emisjonen, har vi en mulighet til å sikre den nødvendige kapitalen fra andre kilder. Det er viktig for å komme videre i prosjektet, sier Stein Roger Dalheim, som ikke ønsker å opplyse hvilke det er.