– Kunden vet forskjellen

739

Lakserosa finsk regnbogslax og fersk norsk oppdrettet laks og ørret ligger side ved side i ferskvaredisken til hypermarkedet K-citymarket utenfor Helsinki. Men kundene vet hva de leiter etter.

Det første lette snødrysset er falt over sørlige Finland. Et par minusgrader og en film av is på vannene langs veien. En kort biltur fra flyplassen ligger et enormt varehus, som huser ikke bare ett, men to hypermarkeder. Supermarkedkjedene Kesko og Prisma har til sammen over 50 prosent av det finske dagligvaremarkedet.

image (9)

I ferskvaredisken på Keskos K-Citymarket er det et rikholdig utvalg av sjømat. Laks, både røkt og fersk, har hedersplassen. Hypermarkedet røyker selv laksen de selger.

image (3)

– Det er fersk norsk laks som er røkt her. Det er veldig viktig at den er fersk, forteller Karri Sormunen til iLaks. Han er ansvarlig for ferskvaredisken på K-Citymarket.

– Det er mange som vil ha fersk laks. En del lager sushi hjemme. Det har vært en klar oppgang i etterspørselen etter fersk laks, sier han.

image (7)

Mens røkelaksen går for 26,90 euro per kilo er prisen 19,90 euro for fersk laks og ørret. Selv om de genetisk sett er marginalt forskjellige vurderes begge her som laks – til samme pris. Side om side med den norske laks og ørret, ligger finskprodusert «regnbogslax». Den er oppdrettet i ferskvann, men har fin rødfarge i kjøttet, og selges en euro billigere per kilo.

– Kunden vet ganske bra forskjellen på norsk og finsk laks. Hvis de skal lage noe spesielt, som sushi, går de for den norske. Skal de bake fisken i ovnen eller lage suppe går for den finske.

På det enorme hypermarkedet er det ikke mindre enn 31 kasseapparater. Her kan kundene kjøpe alt fra flatskjerm-tv til hårfønere. Og norsk laks og ørret.