For en måned siden veddet forward-markedet på at lakseprisen skulle stupe fra noen og 40 kroner til 30 kroner kiloet i løpet av sommeren. Tilbudsmanko og kronesevekkelse har fått markedet på helt andre tanker.
De siste dager voldsomme kronesvekkelse parret med en oppsiktsvekkende comeback for spotprisen, helt opp til midten av 40-tallet, har ikke gått upåaktet hen i det såkalte forward-markedet. Ifølge laksebørsen Fish Pool har bunnprisen i september 2013 lagt på seg med hele ti prosent, eller tre kroner kiloet, den siste måneden. Prisbanen som inntil nylig hadde en skarp V-form med en spiss bunn i september, har nå fått en atskillig rundere U-form.
Samtidig som bunnen er løftet opp, er også snittprisene betydelig hevet. Fish Pool melder nå om at kontrakter for tredje og fjerde kvartal er omsatt på 35,40 kroner. Kontrakter for hele 2014 er omsatt på 35 kroner kiloet.
Forward-prisene, eller fremtids-prisene for laks, dannes av summen av alle prisveddemål av industrielle og finansielle aktører. Skjæringspunktet hver måned er en prisfunksjon av høyeste kjøper og laveste selger.
Over tid har Fish Pools forward-priser stort sett gått i tandem med fastpriskontraktene i det fysiske markedet for laks. Aksjeanalytikerne som følger lakseaksjene på Oslo Børs skal dermed ha svært gode argumenter for å avvike radikalt fra fremtidsprisene i prisforutsetningene i sine analyser. Kursutviklingen i lakseaksjene er særdeles avhengig av den underliggende lakseprisen. Et selskap som Marine Harvests driftsresultat øker med 350 millioner kroner (ca ti øre per aksje) hvis årets gjennomsnittlige laksepris øker med én krone per kilo.