Miljøvernforbundet vil ha oppdrettslaksen vekk fra storsatsingen Bergen Matfestival. Har de et poeng?
Bergen Matfestival gikk nylig av stabelen. En dundrende suksess med tusenvis av skue- og kjøpelystne som traff stolte produsenter av alt det ypperste Vestlandets matprodusenter har å by på. De kom fra Ulvik, Radøy, Bønes, Rosendal og Bontelabo. Her var utsøkte oster, hjortepølser, hjemmelaget cider og bringebærsaft, sjøkreps, fenalår, organisk kalkun, gravet ørret, marmelade og flatbrød. En fryd for ganen. Dekket opp på langbord og torgboder langs hele Bryggen og Fisketorget. Lerøy Seafood Group satte sitt synlige preg på det hele med en Guiness-godkjent verdensrekord i sushi-mosaikk. En folkefest og en feiring av matglede.
11 dager seinere er det slutt på godord, smaksprøver og festivitas.
– Ikke la festivalen bli brukt til å gjøre en skitten oppdrettsnæring stueren, bredsider Miljøvernforbundet (NMF) mandag.
– Oppdrettsnæringen er på alle måter motstykket av hva festivalen forsøker å fremme, men likevel fikk oppdrettsnæringen stor plass på årets festival. Oppdrettslaks er hverken småskala eller kortreist. Lakseoppdrett har gjort Norge til nettoimportør av villfisk, og står for en stor del av soyaimporten til Norge med de konsekvenser det har for regnskog, klima og artsmangfold, skriver NMF i en pressemelding ifølge Kyst.no.
– Like lite som en finner konvensjonell masseproduksjon av kylling og svin på Bergen Matfestival, burde en finne oppdrettslaks, selv om den er blitt «lokalisert» for eksempel gjennom røykeri som har sneket til seg lokalmatprofil, smeller det fra NMF.
Tja, kanskje NMF har et poeng. Kanskje en skulle fjerne alt av industrielt produserte matvareprodukter fra Matfestivalen?
Det betyr naturligvis at røykeribedriftene ikke kunne komme i år, som så ofte ellers, fordi det ikke var nok villaks å oppdrive til å holde hjulene i gang for lokale røykerier. Men den saftige ytrefileten får vi. Av selvskutt villku – helst med armbrøst som NMF-ledelsen setter sånn pris på. I tillegg til reinsdyr fanget i lasso. Villrein, naturligvis, ikke tam oppdrettsrein. Uten industrielt produsert kjøtt og sjømat hadde det ikke vært behov for et like stort arrangement. En kunne rigget det opp i tre-fire lavvoer. Kanskje på Vikafjellet eller Brattholmen? I hvert fall ikke behov for å beslaglegge Bryggen og Fisketorget i landets nest største by.
Men i likhet med andre matfestivaler er ikke Bergen Matfestival utelukkende for å vise frem og feire gamle vestlandske mattradisjoner. Her byr nisjeprodusenter synlig stolt frem sine produkter med egne etiketter, emballasjer og varemerker. I håp om å bli det neste Stange, Gårdsand, Balholm eller Salma. Som torghandlere flest er de kremmere. Det er levebrødet deres det er snakk om. Ikke et nostalgisk og forhistorisk sirkus.
Tanken er nok ment godt, men NMF gjør torghandlerne en bjørnetjeneste ved å angripe festivalen for å ta i bruk oppdrettslaks. Når det hele sauses sammen med klimadiskusjon og regnskog får det parodiens skjær. NMF står ganske alene i sin hardnakkede og kompromissløse motstand mot fiskeoppdrett. Dagens utspill er et nytt eksempel på at miljøvernorganisasjonen gjør seg selv irrelevant og utgått på dato.