Kontroll med eget fôr

674

Etter å ha solgt mesteparten av Cermaq-aksjene, står Marine Harvest fortsatt fast på sine ambisjoner om å bygge opp sin egen betydelige fôrdivisjon. Hvis de skal bygge opp denne fra grunnen, må de ta seg god tid og bruke mye ressurser. Hvis de ikke har tid til å vente, har de tre alternativer: Nutreco, Cermaq eller Schouw.

Selv om raidet på Cermaq ser ut til å ha mislyktes, er Marine Harvests ledelse fortsatt tindrende klare på at de ønsker å eie sitt egen fôrproduksjon.

– Vi bygger en fôrfabrikk i Bjugn i Sør-Trøndelag for 800 millioner kroner. Samtidig er vi klare på at vi skal ha en enda større fôrvirksomhet i fremtiden, uttalte konsernsjef Alf-Helge Aarskog i Marine Harvest til Dagens Næringsliv lørdag.

Marine Harvests fôrfabrikk er planlagt å åpne sommeren 2014. Den vil ved full drift ha en årsproduksjon på 200.000 fiskefôr. Det vil tidligst skje i 2015. 200.000 tonn er uansett ikke i nærheten av å dekke Marine Harvests behov. Marine Harvest har allerede per idag et årlig fôrbehov på nær 500.000 tonn. Selskapet har, i likhet med hele oppdrettsnæringen, klare ambisjoner om å vokse. I et marked som vokser 7-8 prosent årlig, gjelder det å være skodd for fremtiden.

Hvis Marine Harvest ikke ønsker å kjøpe fôr i et åpent marked, men heller eie egne fabrikker, er det tre reelle alternativer: Nutreco, Cermaq og Schouw – som er eiere av fiskefôrselskapene Skretting, EWOS og BioMar. Disse tre er de eneste store og globale fiskefôrleverandører, og alle produserer over en million tonn fôr. Alle kan med andre ord betjene Marine Harvest alene.

F

Størst av disse er nederlandske Nutreco, som inntil 2006 var Marine Harvests eier. Med en børsverdi på over tre milliarder dollar, er Nutreco et vesentlig større foretak enn Cermaq. Hvis det var vanskelig å ta over Cermaq, blir det ikke lettere med Nutreco.

US.

BioMar er eid av det danske investeringsselskapet Schouw, notert på Københavnbørsen. Alle eiendeler i et investeringsselskap er i prinsippet til salgs dersom prisen er riktig. Men etter kampen om Cermaq blir det neppe en lav prislapp.