Mens norske og færøyiske oppdrettere kappes om å overgå hverandre resultatmessig, taper chilenske oppdrettere titalls millioner av dollar i kvartalet. Hensyntatt rekordhøye laksepriser er den finansielle situasjonen i Chile kritisk.
Verdens laksepriser har i år vært de høyeste på to tiår. Laksemarkedet er globalt. Europeiske og amerikanske lakseoppdrettere konkurrerer på prismessig like vilkår i markeder i markeder som EU, Russland, Kina og USA.
Men produksjonskostnadene er slett ikke sammenlignbare. Det er en grell kontrast til Chile. Her tårner problemene opp. Lakselus, sykdommer, svekket tilvekst, stigende fôrfaktor og lavere snittvekter gir alle høyere produksjonskostnader per kilo slaktet fisk.
Med et forventet årlig slaktevolum på 60.000 tonn er AquaChile landets største oppdretter. Storoppdretteren tapte hele 27,9 millioner dollar i andre kvartal. Til sammenligning tapte norskeide Mainstream Chile 6,4 millioner kroner, eller vel 40 øre per kilo, på driften i andre kvartal.
Pescanova-døtrene Acuinova og Nova Austral har til sammen 45,4 millioner dollar utestående i fôrkreditter til fôrleverandør EWOS. Pengekassen er slunken og utsiktene for resten av årets drift nedslående. Meglerhuset Larrain Vial, som er engasjert for å selge selskapene, er ikke optimistisk med tanke på overskudd for 2013.
Den børsnoterte fiskemelprodusent og lakseoppdretter Camanchaca har sett sin aksjekurs bli nær halvert så langt i år. Kursfallet illustrerer tilstanden for chilenerne. Camanchaca produserer 40.000 tonn laksefisk i året.
Det er ikke mer enn fire-fem år siden hele Chiles lakseindustri lå nede med brukket rygg. Soliditeten er alt annet enn tillitsvekkende. Selskapene har ikke maktet å tjene penger i gullåret 2013. I tredje kvartal har spotprisene falt tilbake. Et scenario med ytterligere prisfall kan bety kroken på døren for flere av de hardt pressede chilenske lakseoppdretterne.
John Fredriksen varslet i helgen at Marine Harvest vurderte såkalte distress-oppkjøp, det vil si oppkjøp av finansielt haltende aktører. Marine Harvest har ledig produksjonskapasitet i Chile, men åpner likevel for å kjøpe seg ytterligere produksjonskapasitet og biomasse. Fete rabatter til tross, billige chilenske selskaper kan fortsatt kjøpes for dyrt.