Kom mai du skjønne milde

621

Da snøbygene rullet inn over Vestlandet 3. mai, og dekket holmer og skjær med et hvitt teppe, ble det enda klarere: Det blir neppe volumøkning av laks ut av Norge i år.

– Det er 49 dager til sola snur, det er helt hvitt, sjøen er kald, tilveksten er lav, slik styrer vår herre  aksjekursene! kommenterte fiskeoppdretter Ola Braanaas lakonisk tingenes tilstand overfor iLaks fredag. Han driver oppdrett av laks på kyststripen mellom Fensfjorden og Florø. Ifølge nettstedet Yr.no var snitttemperaturen i Florø 4,3 grader i april – 0,9 grader kaldere enn normalt. Det var kaldt. Og kulden fortsetter inn i mai.

Samtidig som tilveksten i sjøen er treg, skynder oppdretterne seg med å ta opp fisken av sjøen, slakte den og få den solgt. Det er ikke få eksportører som tipser oppdretterne om å forsere slakteplanene så lenge lakseprisen er over 40 kroner. En skal ha gode argumenter og rikelig med is i magen for å vente med å slakte en tre-fire kilos laks idag til 40-41 kroner kiloet, fremfor å vente til den samme fisken er fire-fem kilo seinere på sommeren. Risikoen for at salgsprisen for den samme fisken har falt ned på tre-tallet på dette tidspunktet er åpenbar.

Resultatet av forsert slakting og nedsatt fôring er at årets samlede slaktevolum i Norge ligger an til å falle tilbake sammenlignet med nivået vi så i 2012. Da slaktet norske oppdrettere 1.183.000 tonn laks, ifølge Kontali Analyse. Det utgjorde nærmere 60 prosent av verdens produksjon av laks i fjor.

Frykten for fallende tilbud, parret med stadig stigende etterspørsel, er det som holder fiskekjøperne våkne om nettene ute i verden. Det er også det som sørger for at Fish Pools forwardpriser har lagt betydelig på seg den siste måneden. Laksebørsen på Storetveit ved Bergen har nylig omsatt en kontrakt fra og med andre kvartal 2013 og ut 2014 på 34,00 kroner per kilo.