Konsesjonstaperen SalMar gleder seg over at avslagene for konsesjoner i gruppe B er omgjort, og håper på nye muligheter. Samtidig har Firda og Steinvik fått sine klager for gruppe C sendt i retur.
– I dag har vi mottatt avslagene på klagene fra Faggruppen for gruppe C, skriver oppdretter Ola Braanaas i Firda Management i en epost til iLaks fredag ettermiddag. – Både vi og Steinvik har fått det i posten, sier han, og legger til at dette er «signatur-saker».
Fiskeridirektoratet har foreløpig ikke lagt ut noen oppdatering for klagesakene for grønne konsesjoner i gruppe C.
I helgen la SalMar, som opprinnelig fikk samtlige av sine konsesjonssøknader avvist, ut en melding om nye muligheter for grønne konsesjoner på sin egen hjemmeside.
«Fiskeri- og kystdepartementet har omgjort Faggruppas vedtak om å avvise behandling av 28 søknader om såkalte «grønne» konsesjoner i gruppe B – som gjelder prekvalifisering som forutsetning for deltakelse i budrunde. Det betyr at SalMar Farming AS får anledning til å delta i konkurransen om alle de 15 tillatelsene i denne gruppen, hvor høyeste bud avgjør utfallet», skriver SalMar.
Bakgrunnen for Faggruppas opprinnelig avvisning var at den ikke fant at dokumentasjonen for innbetalt søknadsgebyr var tilstrekkelig til å fylle forskriftens krav om kvittering, jf tildelingsforskriftens § 5 tredje ledd, jf første ledd bokstav d. Departementet er uenig i dette, og konstaterer at ordlyden i forskriften kan fortolkes på flere måter. I sitt vedtak peker departementet også på at et stort antall søknader lider av den mangelen som har ført til avvisning. Samlet har faggruppa avvist 118 av 255 søknader på grunn av formalfeil hovedsakelig knyttet til kvitteringer og signatur. I premissene for omgjøringen påpekes at «departementet ser at ordlyden kan tolkes på flere måter, og departementet er da enig med klager (i dette tilfelle SalMar) i at det i større grad må kunne legges vekt på formålsbetraktninger og rimelighetshensyn i tolkningen».
I sitt vedtak presiserer departementet at «rimelighetshensyn taler for at søknaden ikke avvises og det samme gjør formålet med tildelingsrunden, da det må antas å være en fordel jo flere søknader som deltar i konkurransen. Presumptivt gir flere søknader en bedre konkurranse, noe som bedrer muligheten for å oppnå formålet med tildelingsrunden – som blant annet er å «stimulere til realisering av nye teknologiske løysingar eller driftsmåtar som legg til rette for å redusere miljøutfordringane med rømming av oppdrettsfisk og spreiing av lakselus»».
Departementet kan heller «ikke se at tildelingsforskriften med merknader innebærer at forvaltningen selv ikke kan foreta enkle undersøkelser med henblikk på stadfestelse av faktum (sjekke konto) knyttet til formalkrav. Ved at forvaltningen sjekker kontoen for alle søkerne, vil dessuten hensynet til likebehandling være ivaretatt». I tilfellet SalMar var alle søknadsgebyrene – hvert på 12.000 kroner – innbetalt på Fiskeridirektoratets konto i god tid før fristens utløp.
Departementet har i denne runde kun behandlet klagene på avvisning i gruppe B. Faggruppa har imidlertid avvist søknadene fra selskaper i SalMar konsern også i gruppe A (Troms og Finnmark) og i gruppe C (utviklingskonsesjonene). De formalia som lå til grunn for disse avvisningene er imidlertid i hovedsak de samme i alle tre kategorier. Det må derfor antas at selskapet vil få medhold av departementet også i sine klager på avvisning i de to andre kategoriene. Departementet tar sikte på å avgjøre disse klagene i løpet av januar 2014, skriver SalMar.