Både gassprisene og hveteprisene stiger med fem prosent mandag. Pareto-analytiker Henning Lund tror også lakseprisene kan rammes hvis Ukraina-konflikten eskalerer.
I et kundenotat mandag peker Pareto-analytikeren på at gassprisene er opp cirka fem prosent, blant annet siden det går betydelige rørledninger gjennom Ukraina til det europeiske markedet. Hveteprisene er også opp fem prosent, ikke minst siden Ukraina er den åttende største eksportør av hvete i verden.
– Derfor virker det som markedet priser inn eskalerende konflikter i Ukraina, skriver Lund.
Han lister deretter opp tre mulige scenarier for lakseprisen, basert på konflikten mellom Russland og Ukraina.
• Ukraina konsumerte rundt 25.000 tonn laks i 2013 tilsvarende 1,2 prosent av den globale produksjonen, og 1,8 prosent av den europeiske produksjonen. Derav vil en total stopp av eksporten til Ukraina vil være negativ, men ikke ha veldig stor innvirkning på markedet…. Vi antar en total prisreduksjon på ~ 2,5 prosent hvis Ukrainas forbruk går til null (2015e EBIT reduksjon på under ti prosent for oppdrettselskapene).
• Hvis Russland blokkerer laks, vil det ha en større innvirkning. Russland konsumerer rundt 170.000 tonn laks, tilsvarende åtte prosent av den globale etterspørselen. Hvis de russiske grensene stenges for laks, og det russiske forbruket går til null, forventer vi at det vil ha en negativ priseffekt på ~ 16 prosent.
• Med null lakseforbruk i Russland eller Ukraina, antar vi en negativ priseffekt på 20 prosent, noe som tar vårt (prisestimat for) 2015e fra 37,50 kroner til ~ 30 kroner per kg. Det vil barbere bort 2 /3 av 2015e EBIT.
• Vi mener imidlertid sannsynligheten for dette er veldig, veldig lav, da vi aldri har sett det russiske markedet bli stengt for en lengre periode.
– Vi ser fortsatt begrenset kapasitet for tilbudsveksten i lakseoppdrettsnæringen de neste årene – noe som vil gi et stramt marked. Vi er fortsatt positive til lakseaksjer, skriver Lund.