Kan lakseoppdrett på land utfordre tradisjonelt oppdrett i sjø?

Kommentarer
0

Det kan en først vurdere når anleggene øker i størrelse.

Mandag kunne EcoFishCircle håve opp slakteklar laks fra tankene sine i Lyngdal. Daglig leder, Jarle Dragvik, slo på stortrommen. Han kalte det «et verdensgjennombrudd for landbasert, sirkulær og bærekraftig fiskeoppdrett».

– Vår teknologi gir bedre fiskehelse, vekstrate og miljøavtrykk enn i sjø, sa en fremoverlent Jarle Dragvik.

Lav dødelighet, rask tilvekst, lav fôrfaktor.

Les også: Slaktet landbasert laks på Sørlandet: Fisken gikk fra 160 gram til slaktevekt på ni måneder

Nyhet
Ikke ulikt det som Fredrikstad Seafood, Andfjord Salmon, Salmon Evolution og Havlandet tidligere har presentert. For ikke å forglemme Langsand Laks (seinere Atlantic Sapphire), Danish Salmon, Aqua Maof og Global Fish.

For å nevne noen.

Det viser seg at det er mulig å produsere feiende flott fisk i tanker på land.

EcoFishCircles anlegg i Lyngdal. Foto: Sindre Nordeide

Les også: Oppdrettsprosjekter sikter på 2,8 millioner tonn laks på land

Det er forsåvidt ingen grensesprengende nyhet. Akvariet i Bergen har gjort dette i over 60 år.

Alle de overnevnte har til felles at det er pilotproduksjon, uten bedriftsøkonomisk lønnsomhet. Produksjonskostnadene per kilo er skyhøye. Dette er småskala.

Muligens noe revet med av gårsdagens ståhei spådde Dragvik at de skal produsere fisk på 30 kroner kiloet.

I en periode der fiskefôr koster over 18 kroner kiloet, og Sørlandet har landets høyeste strømpriser, fremstår det som i overkant optimistisk. Storskala oppdrett på land er kraftkrevende industri. Mye vann skal pumpes, renses og tempereres.

Innsalg
Men innsalget er viktig når en skal hente penger. EcoFishCircles hovedaksjonær, milliardæren Terje Mikalsen, har en stund vært i markedet for å hente penger til et oppdrettsanlegg ved flystripen på Lista.

Paradoksalt nok, gitt at dette er eventyrlig lønnsomt, er finansiering en kjempeutfordring for landbasert lakseoppdrett. Bankene sier stort sett «nei takk». Risikoen er for høy. Her får egenkapitalmarkedet vurdere mulighetene – både opp- og nedside.

Eksempelvis for Baring Farsund, 17 kilometer fra Lyngdal. Selskapet skylder blant annet på grunnrenteskatten som en årsak til at anlegget for produksjon av 24.000 tonn laks ikke er blitt finansiert og bygget.

Finansiering har heller ikke EcoFishCircles samarbeidspartner Arve Gravdal fått for sitt spektakulære anlegg i Portugal. Hans selskap, Maiken Seafood, vil bygge et gigantanlegg som skal produsere 100.000 tonn laks på land. Det må være såpass hvis en skal utfordre tradisjonelt oppdrett i sjø.

Planlagt anlegg i Portugal. ILLUSTRASJON MAIKEN FOODS