Kampen mot miljøgiftene

787

All matproduksjon er eksponert for ørsmå mengder uønskede stoffer  som tungmetaller, persistente organiske miljøgifter og naturlige plantegifter. – Vi har god kontroll på mattryggheten, sier Ellinor Helland. Hun er ansvarlig for mattrygghet hos fiskefôrprodusenten BioMar.

I de siste dagers mediestorm mot oppdrettslaks, kunne uinnvidde lesere få inntrykk av at problemet med uønskede stoffer og miljøgifter var noe som var et særlig stort problem for fiskefôr og oppdrettsfisk. Det er det selvsagt ikke. Fôr til landdyr og oppdrettsfisk bruker mange av de samme ingrediensene – blant annet mel av pelagisk fisk og avskjær, soya, raps, mais, hvete, mens fiskeolje brukes bare i fiskefôr. Råvarene til landdyrfôr og fiskefôr handles mye fra det samme markedet, men miksen er forskjellig.

I likhet med næringsstoffene, kommer miljøgiftene fra fôrråvarene, og en viss mengde av disse kan overføres fra fôret til dyret. Spesielt lagrer persistente organiske miljøgifter (for eksempel dioksin og PCB) seg i fettet hos landdyr og fisk. Og laks er en feit fisk.

De uønskede stoffene er mange og de har forskjellige grenseverdier. Herunder inngår stoffer som arsen, kadmium, dioksiner, kvikksølv, endosulfan – og en rekke andre. Kildene kan være industri- og husholdningsutslipp, plantevernmidler, skogbrann, vulkansk aktivitet, tungmetaller fra jordsmonnet og plantetoksiner produsert av mugg.

– Grenseverdiene er nedfelt i en egen forskrift om fôrråvarer. Disse grenseverdiene representerer høyeste tillatte innhold av uønskede stoffer i fôrvarer. Norges lovgivning er basert på EU-regler som har verdens mest omfattende og strenge regelverk på fôrområdet, hevder Helland.

– Fisk er en effektiv utnytter av fôr sammenlignet med andre dyr  og har en lav fôrfaktor, påpeker Helland.  Grenseverdiene for fôr sier ikke noe om nivået i sluttproduktet, advarer hun. – Det er avhengig av reelle verdier i fôret, fôrfaktoren og opptakene i kjøttet.

Det er også en dynamikk i dette: – Dioxin er ned med 90 prosent i vårt fiskefôr på 12 år, sier Helland. Miljøgifter kontrolleres og overvåkes i hele verdikjeden fra fôrråvarer til oppdrettslaks, nivåene i oppdrettslaks er langt under grenseverdiene og det har vært en nedadgående trend de siste årene.